Kultúra

Zsótér Sándor lesz az idei Thealter fesztivál díszvendége

Zsótér Sándor lesz az idei Thealter fesztivál díszvendége

2016. július 11., hétfő
Zsótér Sándor lesz az idei Thealter fesztivál díszvendége

Zsótér Sándor lesz az idei Thealter díszvendége. Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja július 22-én kezdődik Szegeden.

Balog József

, a szervező MASZK Egyesület elnöke a programot bemutató hétfői sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Zsótér Sándor a hazai kulturális életnek a kőszínházi és az alternatív színházi világot összekötő személyiségei közé tartozik. Ezt tükrözi a fesztiválon szereplő két rendezései is: a Katona József Színház - a POSZT fődíját és két színészi díját elnyerő - Macska a forró bádogtetőn című előadása és a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W. S. Othello - néger mór című Shakespeare-adaptációja.

Zsótér Sándor

színészként is látható lesz Az aranjuezi szép napok című Peter Handke-darabban, melyet

Szilágyi Bálint

, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra - közölte a szervező. A fesztivál hagyományos programja a hazai és határon túli felsőfokú művészeti oktatásban résztvevő hallgatók számára szervezett tréningkurzus, melyet idén Zsótér Sándor mellett

Soós Attila

, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezője tart.

William Shakespeare

halálának 400. évfordulójához kapcsolódva a kurzus címe: Ahogy tetszik?!, a bő egy hét alatt születő produkciókat a fesztivál utolsó előtti napján, július 29-én láthatja a közönség. A Thealter programjában több premier is szerepel:

Bodó Viktor

állítja színpadra az Egy őrült naplója című előadást

Keresztes Tamás

főszereplésével, aki a darab díszletét is tervezte, és hangminták keverésével élőben a zenéjét is játssza. Soós Attila rendezésében,

Petrik Andrea

főszereplésével mutatják be Virgina Wolf Orlando című regényének színpadi változatát. A produkciót a fesztiválpremiert követően decemberben láthatja majd a budapesti közönség. Magyarországon először a Thealteren játsszák

Urbán András

a belgrádi Bitef Színház művészeivel készített Az Antikrisztus rövid története című produkcióját. A fesztivál minden évben ajándékprogrammal szerepel a Csillag Börtönben, ez idén a szegedi Kamakiri Dance Company Montage című kortárs táncelőadása lesz, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjai pedig Ahogy nekünk tetszik... című utcaszínházi produkciójukkal mutatkoznak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.