Kultúra

Újra birtokba vették a néptáncosok Szegedet + FOTÓK

Újra birtokba vették a néptáncosok Szegedet + FOTÓK

2016. július 13., szerda
Újra birtokba vették a néptáncosok Szegedet + FOTÓK
menettanc021kf

A Széchenyi tértől a Dugonics térig tartó menettánccal indult meg a 27. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál szerda délután.

Ötven éves a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, a kerek évfordulót nagyszabású műsorral, kiállítással és hat külföldi együttes vendégszereplésével ünneplik a szervezők. Városszerte több mint tíz táncos eseménnyel készülnek, a megnyitót idén is a Széchenyi térről induló menettánccal koronázták meg. A 18 órakor kezdődő megnyitón félszáz gyerek rajzolta ki az 50-es számot, majd 20 órától elkezdődnek a folklórbemutatók a Kisszínházban. Itt ismerkedhetnek meg az Abuls, az Abrasevic, a Cheremosh, a Yeditepe Halkoyunlari, a Megnad valamint a Poznan Néptáncegyüttesekkel, akik az elkövetkező két napban a szegedi művelődési intézményekbe és az utcára viszik táncművészetüket. A szerdától szombatig tartó vigasságot hagyományos gálaműsor zárja a Szegedi Nemzeti Színházban.

menettanc003kf

Szegeden 1966 óta rendeznek nyaranta néptáncfesztiválokat: a páros években nemzetközi találkozókat tartanak, a páratlan esztendőkben pedig az immár

Martin György

nevét viselő országos összejöveteleket szervezik meg. A kerek évfordulót kiállításokkal köszöntik: a Dugonics téren, illetve a Nagyszínházban a rendezvény fél évszázadának relikviáiból tárlat nyílik, a jubileum alkalmából pedig a fesztivál történetét bemutató kiadvány is megjelenik. Idén csaknem nyolcvan együttes pályázott a részvételre, közülük választották ki azt a hatot, amelyek bemutatkozhatnak Szegeden. Az archaikusabb balkáni hagyományokat egy szerb, egy macedón és egy török társulat jeleníti meg a fesztiválon, a lengyel, az ukrán és a lett együttesektől pedig polgárosultabb keleti szláv táncra számíthatnak majd a nézők. A magyar néptáncosokat idén három szegedi együttes képviseli. Az egykori ÉDOSZ Szeged ma Nosztalgia Néptáncegyüttes néven működő társulatban szerepelnek olyanok, akik a legelső, 1966-os fesztiválon is részt vettek, a legidősebb táncos 78 éves lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.