Bulvár

Több halálos áldozata van a müncheni lövöldözésnek (FRISSÍTVE)

Több halálos áldozata van a müncheni lövöldözésnek (FRISSÍTVE)

2016. július 22., péntek
Több halálos áldozata van a müncheni lövöldözésnek (FRISSÍTVE)
kekfeny_rendorseg_szirena

Több halálos áldozata van a müncheni Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek - jelentette pénteken a Süddeutche Zeitung című helyi lap weboldala.

22.48: A KKM a városban tartózkodó magyarokat figyelmezteti

Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a pénteki müncheni lövöldözés miatt a városban tartózkodó magyar állampolgárokat figyelmezteti késő este közzétett tájékoztatásában. Mint írták, a Münchenben a kora esti órákban történt merénylet miatt a rendőrség arra kér mindenkit, hogy maradjon a lakásában vagy kerülje el a forgalmas helyeket. A város tömegközlekedését a rendőrség leállította, a gépkocsiforgalmat folyamatosan ellenőrzik. Münchennel a vasúti összeköttetés megszűnt, a pályaudvarokat kiürítették. Személyi biztonságuk érdekében a konzuli szolgálat a rendőrségi figyelmeztetések betartását kéri a városban tartózkodó magyaroktól. Azt is kérik, hogy ha valakinek a családtagja, barátja vagy ismerőse jelenlegi tartózkodási helye nem ismert, a kapcsolatot nem tudja felvenni vele, jelentse be a keresett ember személyi adatait (név, születési hely, idő, lakcím), továbbá adja meg saját elérhetőségét a müncheni főkonzulátusnak, a konsulat-muenchen@mfa.gov.hu e-mail címen. A konzuli szolgálat továbbá javasolja a médiában folyamatosan közzétett hírek, fejlemények figyelemmel követését.

22.47: Orbán Viktor folyamatos tájékoztatást kap; részvétét fejezte ki

Az erdélyi Tusnádfürdőn tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök péntek este telefonon konzultált a müncheni eseményekről és az azok kapcsán esetleg szükségessé váló intézkedésekről Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Orbán Viktor folyamatos tájékoztatást kap a helyzet alakulásáról - tette hozzá. A magyar miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét a halálos áldozatokat is követelő müncheni lövöldözések kapcsán Angela Merkel német szövetségi kancellárnak és Horst Seehofer bajor kormányfőnek - közölte Havasi Bertalan.

22.46: Nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma, Válságtanácskozást tart a bajor kormány

Válságtanácskozást kezdett pénteken késő este Münchenben a bajor kormány Horst Seehofer miniszterelnök vezetésével a tartományi fővárosban történt lövöldözés miatt, amelyben legkevesebb nyolcan meghaltak. A tanácskozás után Joachim Herrmann belügyminiszter sajtótájékoztatót tart. A müncheni rendőrség közölte, hogy nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma. Találtak egy kilencedik holttestet is, és vizsgálják, hogy ez a haláleset kapcsolatban van-e a lövöldözéssel. Közben München teljes területén zajlik a kutatás az elkövető vagy elkövetők után, miközben a Bild című országos lap után a tz című müncheni lap is azt jelentette, hogy egy tettes főbe lőtte magát.

22.20: Bild: a tartományi belügyminiszter szerint lehet, hogy csak egy elkövető van

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter korrigálta korábbi közlését, adatai szerint nem legalább három, hanem "legalább egy" elkövetője van a péntek esti müncheni lövöldözésnek - jelentette késő este a Bild című német lap az online kiadásában. A lövöldözésben a müncheni rendőrség szóvivője szerint legalább hatan haltak meg. Tájékoztatója után a Münchener Abendzeitung című lap az online kiadásában a szövetségi rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy hétre emelkedett a halálos áldozatok száma. Ezt az információt hivatalos helyről nem erősítették meg. Közben Berlinben a szövetségi kormány országos válsághelyzetre készül, a kancellári hivatalban több minisztériumból álló stábot hoztak létre, amely folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. Angela Merkel kancellár nem tartózkodik hivatalában, Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter viszont megszakította szabadságát.

21.44: Csehország megerősítette a cseh-német határ ellenőrzését

Csehország a müncheni lövöldözésre reagálva megerősítette Németország felőli határának ellenőrzését - közölte Milan Chovanec belügyminiszter péntek este a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24), amely rendkívüli adásban, élőben követi a bajor fővárosban zajló drámai eseményeket. "Megerősítettük a cseh-német határsáv ellenőrzését. Ezt azt jelenti, hogy a határ mentén nagyobb számú rendőr van készenlétben és teljesít szolgálatot" - mondta a miniszter. Milan Chovanec szerint megelőző intézkedésről van szó, amelynek abban az esetben lenne különös fontossága, ha az esetleges elkövetők Csehországba próbálnának menekülni. A miniszter elmondta: Csehországban további biztonsági intézkedéseket nem terveznek, s a cseh biztonsági szolgálatok nem rendelkeznek olyan információkkal, amelyek szerint bármiféle terrorista támadás fenyegetne az országban. Chovanec szerint a biztonsági szolgálatok és a rendőrség illetékes vezetői folyamatosan figyelik és értékelik a helyzetet, de a cseh nemzetbiztonsági tanács összehívását pillanatnyilag nem tartja szükségesnek. "Ki kell várnunk a német rendőrség akciójának a végét, és a hivatalos információkat, mi is történt valójában. További érdemi intézkedéseket csak azután tudunk meghozni" - jegyezte meg a cseh belügyminiszter.

21.40: A rendőrség hat halálos áldozatról tud

A müncheni rendőrség pénteken a közösségi médián keresztül tudatta: hat halálos áldozata van az Olympia bevásárlóközpontban elkövetett feltételezett terrortámadásnak. A sebesültek számáról egyelőre nincs pontos adat. A rendőrség azt tudatta: az egész várost és környékét át fogják kutatni a feltételezhetően három elkövető után. Hangsúlyozták: egyelőre semmilyen arra utaló információval nem rendelkeznek, hogy iszlamista háttere lenne a terrortámadásnak. Közben a német szövetségi kormányzat szintén az egyik közösségi oldalon fejezte ki részvétét. Ezzel egy időben közölték: egyelőre nem tudnak, de nem is akarnak állást foglalni vagy spekulálni az üggyel kapcsolatban.

21.32: A KKM egyelőre nem tud magyar érintettről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a pénteki müncheni lövöldözésnek - mondta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke az MTI-nek. Kifejtette: péntekre harminc olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki közölte, hogy a német nagyvárosban lesz, de ők csak rövid távú tartózkodást jeleztek. Őket a müncheni főkonzulátus munkatársai elkezdték telefonon megkeresni - tette hozzá. A sajtófőnök kiemelte: természetesen sokkal többen élnek és dolgoznak Münchenben és környékén, nagyjából 15-20 ezer magyar. A müncheni főkonzulátus munkatársai folyamatosan kapcsolatban állnak a bajor belügyminisztériummal és a müncheni rendőrséggel - mondta. Hangsúlyozta: a hatóságok azt közölték, hogy az áldozatokat még nem tudták azonosítani, és ha van magyar az áldozatok vagy a sérültek között, azt azonnal tudatják.

Menczer Tamás

arra is kitért, hogy eddig a müncheni főkonzulátusnak egyetlen magyar sem jelezte, hogy szerettét, ismerősét nem találja.

21.20: Úton van a különleges terrorelhárító különítmény

Több helikopterrel úton van Münchenbe a német rendőrség különleges terrorelhárító különítménye, a Grenzschutzgruppe 9 (GSG9) - jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) péntek este. Ezzel párhuzamosan a rendőrség arra kérte az autósokat, hogy hagyják el, illetve tegyék szabaddá a bajor nagyváros felé tartó autópályákat, hogy a hatóságok akadálytalanul haladhassanak rajtuk. A rendőrség megerősítette: továbbra sem sikerült senkit sem kézre keríteni, de nagy erőkkel folyik a kutatás az elkövetők után. A halálos áldozatok számáról továbbra sem tudtak biztos adatot mondani. A müncheniek közben a közösségi médiában kezdtek menedéket kínálni mindazoknak, akiknek a lövöldözés és az azt követő intézkedések miatt most nincs hova menniük.

20.50: Bild: végzett magával az egyik elkövető

Végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője - jelentette péntek este a Bild című német lap az online kiadásában. A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő olimpiai parki bevásárlóközpontban (OEZ). Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt. A rendőrség szerint hárman lövöldöztek Münchenben. Még nem sikerült kézre keríteni őket. A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint a korábbi jelentésekkel szemben csak egy helyszín van, az OEZ. Máshol nem volt lövöldözés. A BR szerint hatan haltak meg.

20.38: Okostelefonon figyelmeztette a lakosságot a városvezetés

Ámokfutó miatti "rendkívüli helyzetre" figyelmeztette okostelefonos alkalmazáson a münchenieket a város vezetése péntek este - jelentette a Bayerische Rundfunk bajor műsorszolgáltató. Az üzenetben ismételten arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Emellett arról tájékoztatták őket, hogy az elkövető még szökésben van, a vasúti és buszközlekedés leállt, és kapcsolják be a rádiót vagy a televíziót. A müncheni járás lakóit ugyanilyen módon arra figyelmeztették, hogy ne menjenek be a városba. Ezzel párhuzamosan az orvosokat és az ápolókat berendelték munkahelyükre a müncheni kórházakba, "tömeges sebesülésekkel járó támadások miatt" - közölte az egyik egyetemi klinika szóvivője.

20.31: A KKM arra kéri a városban élő magyarokat, ne menjenek az utcára

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, és ne menjenek az utcára. A tárca péntek esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Müncheni Főkonzulátus folyamatosan figyeli az eseményeket, a Főkonzulátus munkatársai kapcsolatban vannak a rendőrséggel, de hivatalos tájékoztatást még nem kaptak. A Bild című német lap online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva azt írta: legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek. A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén történt, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpontban.

19.58: Bajor belügyminiszter: három elkövetője és több halottja van a lövöldözésnek

Legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek - jelentette a Bild című lap az online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva. A rendőrség azt gyanítja, hogy az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés terrortámadás volt. A bajor miniszter elmondta, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni. A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat. "Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők" - áll a rendőrség Twitter-üzenetében. Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint hat halálos áldozata van a lövöldözésnek. Ezt a rendőrség nem erősítette meg, arra hivatkozva, hogy még tart az intézkedés. A rendőrség eddigi adatai szerint a lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén kezdődött, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpont közvetlen közelében röviddel 18 óra előtt. Szemtanúk három fegyverest láttak. A lövöldözés a bevásárlóközpontban folytatódott. A bajor tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi egységét mozgósította a terrorgyanúsként besorolt lövöldözés megállítására. A tömegközlekedést az egész városban leállították, és este a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint kiürítették és bezárták a főpályaudvart. Több hírportál azt jelentette, hogy este lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából hét kilométerre a bevásárlóközponttól. A rendőrség erről azt közölte, hogy egyelőre híresztelésről van szó, és nem világos a helyzet. Sajtóbeszámolók szerint környéken sok a rendőr, az üzletek bezártak. A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

Korábban írtuk

A

BBC közlése szerint

lövöldözés tört ki délután 6 óra körül a müncheni Olimpiapark bevásárlóközpontjában. Az első beszámolók szerint több sérült is van, hírügynökségek arról is jelentettek, hogy a támadásban egy személy meghalt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy merénylet történt-e, vagy más okok húzódnak meg a háttérben. A müncheni rendőrség egyik szóvivője úgy tájékoztatott, hogy az incidens súlyos, a rendőrség pedig nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Az áruház dolgozói bennrekedtek az épületben. Pánik tört ki péntek este München belvárosában az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után - jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) honlapja. A dpa német hírügynökség tudósítójára hivatkozva a hírportál azt írja: a belváros sétáló övezetéből rengetegen szaladtak ki a Karlplatzra, és sok felfegyverzett rendőr érkezett a környékre. A rendőrség a közösségi médiában azt írta: tudnak arról a szóbeszédről, hogy a belvárosban is lehetett lövöldözés, de egyelőre nem világos a helyzet. A BR helyszínen lévő riportere arról számolt be, hogy a belvárosban minden üzlet bezárt. A rendőrség szóvivője közben megerősítette: a bevásárlóközpontban többen meghaltak és megsérültek. Elmondta azt is: egy gyorsétteremben kezdődött a lövöldözés. Az biztosnak tűnik, hogy a feltételezett elkövető vagy elkövetők elmenekült(ek) a helyszínről, a speciális egységek a közeli metróaluljáróban keresik a tetteseket – az egyik fegyveres állítólag oda futott le. A biztonsági erők az akció végéig arra szólítottak fel mindenkit, hogy ne hagyják el az Olimpiapark üzleteit. A metrót leállították. A hatóságok felszólították a környéken lakókat, hogy maradjanak otthon, illetve arra kérik a taxisokat, hogy ne vegyenek fel utasokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.