Bulvár

Terror: agyonlőtték a két franciaországi iszlamista túszejtőt (FRISSÍTVE)

Terror: agyonlőtték a két franciaországi iszlamista túszejtőt (FRISSÍTVE)

2016. július 26., kedd
Terror: agyonlőtték a két franciaországi iszlamista túszejtőt (FRISSÍTVE)
franciaorszag_tuszejtes

Agyonlőtte kedden a francia rendőrség azt a két, késsel felfegyverkezett támadót, akik valamivel korábban túszokat ejtettek egy észak-franciaországi kisváros templomában - jelentette híroldalán a BBC brit közszolgálati televízió. A túszejtők brutálisan végeztek a 86 éves pappal.

A források szerint a támadók a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray településen négy-hat embert - a Le Figaro című francia napilap értesülései szerint egy papot, két apácát és két hívőt - tarthattak fogva. A Le Figaro úgy tudja, egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget. A France 3 televízió értesülései szerint több lövést lehetett hallani a helyszínen, ahova a rendőrség és a készenléti szolgálatok munkatársai is felvonultak. A rendőrség szerint az egyik túsz életét vesztette. Egy halálos áldozat van, a 86 éves Jacques Hamel atya, akit 1958-ben szenteltek pappá - közölte a

magyaridok.hu

a Le Ponit-ra hivatkozva. Sajtóhírek szerint elvágták a torkát. Egy másik áldozatról is írnak a francia lapok, de ezt még hivatalosan nem erősítette meg a rendőrség. Az akcióban egy rendőr is megsebesült. A támadók származása nem ismert még, de az árulkodó, hogy több forrás szerint is „Daesh” (azaz Iszlám Állam) felkiáltással törtek be mise alatt a templomba. A párizsi államügyészség terrorellenes részlege vizsgálatot indított az ügyben. Arról nem adtak részletesebb tájékoztatást, mi indokolhatja a terrorgyanút. Saint-Etienne-du-Rouvray egy 28 ezres település, Rouen elővárosa, amely Párizstól mintegy 140 kilométerre északnyugatra fekszik. Franciaországban a 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadás után hosszabbították meg újabb hat hónappal a szükségállapotot.

Az Iszlám Állam jelentkezett a késelés elkövetőjeként

Az Iszlám Állam szócsöveként működő Aamák hírportálon közzétett közlemény szerint a szervezet két „katonája” hajtotta végre a támadást. A francia rendőrség őrizetbe vett kedd délután egy embert a történtekkel összefüggésben, ám hogy kit, és mi köze volt a támadáshoz, arról nem közölt részleteket.

Francois Hollande

francia államfő nem sokkal a támadás után a helyszínre sietett. Mint mondta, a terroristák tettük elkövetésekor az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet dicsőítették, és mindez újabb jele annak, hogy Franciaország háborúban áll az Iszlám Állammal. „Mindent eszközt be kell vetnünk ebben a harcban” – mondta a francia elnök, és támogatásáról biztosította Franciaország összes katolikusát, jóllehet – mint fogalmazott – a támadás minden francia ellen irányult.

Másfél éve figyelte a rendőrség az egyik támadót

Az egyik támadót a francia rendőrség már legalább másfél éve figyelte – mondta az AP amerikai hírügynökségnek egy normandiai muzulmán vezető,

Mohammed Karabila

. Felfedte, hogy a támadó járt Törökországban, és ezután tartotta szemmel a francia titkosszolgálat. Karabila reményének adott hangot, miszerint a történteket nem szenvedi meg a vallások közötti párbeszéd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.