Közélet

Távirányítású hangos jelzőlámpát kapott a szegedi Mikszáth Kálmán utca

Távirányítású hangos jelzőlámpát kapott a szegedi Mikszáth Kálmán utca

2016. július 17., vasárnap
Távirányítású hangos jelzőlámpát kapott a szegedi Mikszáth Kálmán utca
hangos_jelzolampa002kf

Felszerelték az első, távirányítással működő hangos lámpákat Szegeden, melyek segítségével a Mars tér és Mikszáth Kálmán utca sarkánál található gyalogátkelőhelyen már segítség nélkül is átkelhetnek a vakok és gyengénlátók. Az eszköz a környéken lakókat sem zavarja, hiszen csak akkor szólal meg, ha valaki használja a speciális távirányítót.

Tenyérben elfér és akár a kulcstartóra is felcsíptethető az az apró eszköz, melynek segítségével önállóan és biztonságban közlekedhetnek Szeged egyik legforgalmasabb csomópontján a vakok és gyengénlátók. A távirányító lapos fekete gombjának megnyomásával élesíthető a hangos jelzőlámpa, ami akkor szólal meg, ha a jelzés a biztonságos zöldre vált. A hangos lámpa felszerelését a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete kezdeményezte a Mars tér és a Mikszáth utca sarkán található gyalogátkelőhelynél, megkönnyítve ezzel a környező településekről bejáró iskolások és dolgozók mindennapjait. Az eszköz a lakókat sem zavarja, hiszen nem minden zöld jelzésnél ad hangjelzést. "A bejelentkezésre működő rendszer egy kompromisszumos megoldás. Korábban sok panasz érkezett a lakóktól, hogy zavarja őket a jelzőlámpa hangja, ezért vagy kikapcsoltatták, vagy annyira lehalkították, hogy alkalmatlanná vált a biztonságos közlekedésre" - mondta

Ballai Anna Mária

, az egyesület elnöke. Szervezetükkel megyeszerte 300 vak és gyengénlátó áll kapcsolatban, Szegedre pedig legalább 200-an járnak be tanulni, ügyet intézni vagy dolgozni. Az elnök ugyanakkor hozzátette, jóval több látássérült él a megyében.

hangos_jelzolampa003kf

A biztonságos közlekedést segítő távirányítóhoz 4500 forintért juthatnak hozzá a látássérültek, az eszköz ugyanakkor a főváros hangos lámpával felszerelt csomópontjain, Kecskemét, Szolnok és Zalaegerszeg hasonló kereszteződéseiben is használható. Ballai Anna Mária kiemelte, reményeik szerint néhány éven belül a szegedi helyi járatok digitális kijelzői is szóra bírhatóak lesznek. "A közútkezelőtől azt az ígéretet kaptuk, hogy évente két csomópontot újabb hangos eszközökkel szerelnek fel. Erre szükség lenne a Mars tér és a Mérey utca sarkán, az Árkád előtt, valamint a Kálvária sugárút és a nagykörút kereszteződésében is, főleg az Agóra és az egyetemi épületek közelsége miatt." Az elnök megjegyezte, a városban már működő hangos lámpákat is érdemes lenne erre a berendezésre cserélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.