Bulvár

Szirmait bontogatja a szegedi füvészkert legnépszerűbb virága + FOTÓK

Szirmait bontogatja a szegedi füvészkert legnépszerűbb virága + FOTÓK

2016. július 23., szombat
Szirmait bontogatja a szegedi füvészkert legnépszerűbb virága + FOTÓK
lotusz001kf

Virágzik a buddhisták szent növénye, vagyis az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. A kultuszt övező lótusz a botanika büszkesége, egyben az egyik legnépszerűbb tavi virág, aminek saját ünnepnapja is van a füvészkertben.

A legenda szerint Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ezeken a vidékeken szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomok díszeként szolgálnak, az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket csomagolásra használják, zuhanyrózsa alakú makktárát pedig lakások díszeként használják. Ezerféle formában találkozhatunk a növénnyel, melyek közül néhány már megleste magának a vízfelszínt az újszegedi füvészkertben. Az indiai lótusz annyira népszerű a füvészkertben, hogy idén augusztus 6. és 7. között ismét, immár kilencedik alkalommal, megrendezik a lótusznapokat. A Közép-Európában egyedülálló szegedi virágállomány napján többek között indiai táncbemutatókkal, tibeti hangfürdővel, valamint távol-keleti ízekkel kedveskednek a látogatóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.