Közélet

Szijjártó Péter: Európát meg kell védeni

Szijjártó Péter: Európát meg kell védeni

2016. július 18., hétfő
Szijjártó Péter: Európát meg kell védeni
Brüsszeli robbantások - Kettes fokozatú terrorkészültséget

Európáról bebizonyosodott, hogy számos tekintetben védtelen, ezért a legfontosabb feladat az, hogy Európát meg kell védeni - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásának alkalmával hétfőn.

A miniszter elmondta, soha nem volt olyan mértékű a terrorfenyegetettség mértéke Európában, mint napjainkban. Véleménye szerint a kiváltó okokat kell kezelni, őszintén szembe kell nézni velük, ahogyan azzal is, hogy a radikalizálódást nem sikerült Európa határain kívül tartani. A terrorizmus elleni globális harcot erősíteni kell - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Magyarország azon 23 ország közé tartozik, amely ténylegesen, katonákkal vesz részt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban. A magyar katonák kurdisztáni misszióját pedig a jelenlegi 126 fős létszámról további 150 emberrel növelik meg, és védelmi munkájukat kiképzési feladatokkal bővítik ki - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter

hangsúlyozta, hogy Magyarországnak és Európának is az az érdeke, hogy a török kormány teljes mértékben ura legyen a törökországi helyzetnek. Óriási biztonsági kockázatot jelent, ha a NATO második legjelentősebb haderejével bíró Törökországban, amely az Európai Unió legfőbb migrációs politikai partnere, nem a demokratikusan megválasztott hatalom ellenőrzi az alkotmányos rendet és a folyamatokat - húzta alá a tárcavezető. A politikus véleménye szerint az Európai Uniónak nem kell részletes iránymutatásokat szabnia az elszámoltatás módjáról. Magyarország álláspontja az, hogy három nappal az alkotmányos rendszer megdöntésére irányuló puccs után a szolidaritás a legfontosabb az ország számára. Minden külső segíteni akarás csak hátráltatja a rendezési folyamatokat - tette hozzá. A külügyminiszteri tanácskozás részleteit ismertetve Szijjártó Péter elmondta, hogy az unió együtt kíván működni azokkal az országokkal, amelyek jelenleg kiinduló, vagy tranzitországai a bevándorlásnak. A tanácskozáson részt vevő miniszterek egyetértettek abban, hogy "csak az kaphat fejlesztési támogatást az európai adófizetők pénzéből, aki megteszi a szükséges lépéseket ahhoz, hogy se kiinduló, se tranzitországa ne legyen az Európára háruló bevándorlásnak" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Leszögezte mindazonáltal: mindennek akkor van értelme, ha mindezt megelőzi a külső határok védelmi képességének visszaszerzése. Magyarország az ülésen szorgalmazta, hogy Törökország, Libanon és Jordánia mellett a kurd térséggel, azaz Irak kurdisztáni régiójával is fűzze szorosabbra a kapcsolatait az Európai Unió - tett hozzá a miniszter. Az Európai Unió és Kína kapcsolatainak vonatkozásában arról tájékoztatott, hogy az unió kívánsága az, hogy fejlődjön az unió és Kína közötti az infrastrukturális kapcsolat. A miniszteri tanács szerint megállapodásra kell törekedni az olyan kísérleti projektek listájában, mint amilyen a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújítása is - mondta. Magyarország Kínát illető külpolitikai stratégiája szempontjából mérföldkő a tanácsi dokumentum, amely olyan részleteket ismer el, amelyre Magyarország keleti nyitás politikája és Kínával kapcsolatos politikája alapszik - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.