Közélet

Szijjártó: Magyarország vállalná az EU soros elnökségét a britek helyett

Szijjártó: Magyarország vállalná az EU soros elnökségét a britek helyett

2016. július 19., kedd
Szijjártó: Magyarország vállalná az EU soros elnökségét a britek helyett
Szijjártó Péter; Orbán Viktor

Magyarország jelezte az uniós intézményeknek, hogy kész vállalni az Európai Unió (EU) soros elnökségét 2017 második fél évében, amit eredetileg Nagy-Britannia adott volna - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter egy keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter

kifejtette: a britek EU-ból kilépésével kapcsolatban rengeteg kétely, találgatás felmerült, például hogy vihetik-e tovább a soros elnökséget a kilépési tárgyalások közepette, mindenesetre Magyarország vállalná az elnökséget. Kiemelte: Magyarország a visegrádi országok segítségével az egyetlen olyan uniós tagország, amely sikeres választ adott "a nem normális" európai helyzetet kiváltó legfőbb kihívásra, a migrációs válságra, s elsőként tudta megállítani "az esztelen bevándorlást", ezért a magyar elnökség a józan észre és az emberek biztonságára alapozó politikájával nagy hasznára tudna lenni Európának a helyzet normalizálása érdekében. Magyarország kifejezetten pozitív visszajelzéseket kapott a 2011. első félévi soros elnökségéről, abban az időszakban számos fontos kezdeményezés indult el az EU-ban, továbbá a magyar diplomaták teljesítményét is elismerés övezte - jegyezte meg Szijjártó Péter. Elmondta: még nem fordult elő, hogy valamely tagország kiesett volna az elnökségi sorból, így jelenleg két lehetőség is elképzelhető: vagy valamely tagország vállalja a pozíciót, vagy minden soron következő ország fél évvel előrébb kerül, azonban az eddigi információk alapján az érintettek nem állnak készen erre, vagy nem szeretnék ezt a lépést megtenni. Ismertette: az elnökség átvételének első feltétele, hogy a britek hivatalosan is bejelentsék, nem vállalják az elnökséget. A hivatalos procedúra elindulását követően pedig tanácsi döntés szükséges, tehát a tagállamok döntenek majd a kérdésről - tette hozzá a külügyminiszter. Az uniós elnökséget ellátó ország biztosítja a tagországok kormányainak küldötteit tömörítő döntéshozó szerv, a Tanács képviseletét. Az elnöklő országnak szoros koordinációt kell folytatnia tevékenységéről az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökével, valamint az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjével is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.