Közélet

Szijjártó: indokolatlan Ausztria eljárása a magyar-osztrák határon

Szijjártó: indokolatlan Ausztria eljárása a magyar-osztrák határon

2016. július 7., csütörtök
Szijjártó: indokolatlan Ausztria eljárása a magyar-osztrák határon

Indokolatlannak tartja Szijjártó Péter Ausztria eljárását a magyar-osztrák határon.

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: minden EU-tagállamnak tiszteletben kell tartania a kötelezettségeit. Magyarország ezt teszi, megvédte az EU és a schengeni övezet külső határait, amiért sokáig támadták, Ausztria is bírálta, hogy miért épít kerítést - emlékeztetett.

Szijjártó Péter

kijelentette: határellenőrzésre, határvédelemre a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon van szükség, nem a magyar-osztrákon, indokolatlan, amit Ausztria tesz. Azt mondta: ha Ausztria valóban meg akarja védeni a schengeni övezetet, segítsen a külső határ védelmében. A külügyminiszter a magyar intézkedésekről azt mondta, az országnak joga van ehhez, és furcsa, hogy miközben "magyarok tízezrei szenvednek", mert Ausztria két Schengen-tagállam határellenőrzést tart, "még nekik áll feljebb". Szijjártó Péter szerint az lenne a helyes, ha mindenki az uniós előírásoknak megfelelően járna el és megvédené a külső határokat, ahogy Magyarország teszi "nem kis ráfordítással". Magyarország nagyon hálás lenne, ha ebben kapna segítséget - tette hozzá. Az osztrák hatóságok hétfő óta intenzív és szigorított a határellenőrzést tartanak, tájékoztatásuk szerint azért, mert egyre több illegális bevándorlót tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek. A szúrópróbaszerű vizsgálatok miatt gyakran többórás torlódás alakult ki a kamionforgalomban az M1-es autópályán a határ előtt Hegyeshalomnál, valamint Sopronnál is, és a személyautók forgalmában is volt fennakadás. Kedden este

Wolfgang Sobotka

osztrák belügyminiszter azt mondta, hogy a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak a közös határon. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a közlekedésbiztonsági ellenőrzés a volt hegyeshalmi határátkelőnél a július elsejétől szeptember végéig tartó fokozott nyári ellenőrzés része. Az ORFK tudatta: a legforgalmasabb út, az M1-es autópálya a kiemelt tranzitjellege miatt fokozottan érintett a balesetekben, ezért rendszeresek a közlekedés biztonságát szolgáló ellenőrzések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.