Közélet

Szijjártó: 3,9 milliárd forintból újabb üzemet épít a Freudenberg csoport Kecskeméten

Szijjártó: 3,9 milliárd forintból újabb üzemet épít a Freudenberg csoport Kecskeméten

2016. július 1., péntek
Szijjártó: 3,9 milliárd forintból újabb üzemet épít a Freudenberg csoport Kecskeméten
Szijjártó Péter

A német Freudenberg csoport 4 millió eurós befektetéssel megkétszerezte kecskeméti gyártókapacitását; a kibővített gyáregység pénteki átadóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy az autóipari beszállító cég 3,9 milliárd forintból újabb üzemet épít, amelyet a magyar kormány 411 millió forinttal támogat.

A Freudenberg Sealing Technologies Kft. tömítéseket előállító kecskeméti gyárát tíz hónap alatt hatezer négyzetméteresre bővítették. A fejlesztésnek köszönhetően hetvenöt új munkahely jött létre, így már hétszáz munkavállalót foglalkoztat a cég.

Szijjártó Péter

elmondta: az új beruházásról született megállapodással további hetvenkilenc új munkahelyet is teremt a cégcsoport Kecskeméten. A tárcavezető hangsúlyozta: a Freudenberg csoport teljesítménye nélkül nem lenne elmondható Magyarországon, hogy 2015-ben a magyar autóipar minden korábbi termelési rekordot megdöntött. A német vállalat hozzájárult ahhoz is, hogy az első négy hónapban a magyar autóipar a tavalyi rekordteljesítményt is túlszárnyalva újabb további 4 százalékos növekedést ért el. Elmondta azt is, hogy az elmúlt hat évben az ipari termelés 25 százalékkal nőtt, és ebben a legnagyobb szerepe és érdeme a magyar autóiparnak van. Hozzátette: nemcsak a Magyarországon termelő négy autóipari vállalatnak, hanem annak a negyvennégy "első körös" beszállító cégnek is, amelyek a világ száz legnagyobb beszállítói közé tartoznak, és itt dolgoznak Magyarországon. Szijjártó Péter kifejtette: néhány éve még egy-egy beruházás előtti megállapodás sikere az adórendszer, az autópályák és a szakképzett munkaerő kérdésén múlt. A befektetők ezt ma már adottságnak tekintik, mára sokkal inkább a biztonság garantálására tevődött a hangsúly. Ma Magyarországnak a legnagyobb versenyképességi előnye - mind az emberek, mind a befektetett tőke tekintetében - a biztonság - jelentette ki. A most átadott gyáregységről

Claus Möhlenkamp

, a Freudenberg Sealing Technologies ügyvezetője elmondta: a kecskeméti üzembővítés lehetőséget ad a cégnek, hogy az európai gépjárműipart a legmagasabb minőségű, innovatív termékekkel szolgálja ki. A kibővített kapacitásnak és a legújabb technológiai megoldásoknak köszönhetően havonta mintegy kilencmillió tömítés előállítása vált lehetővé az üzemben, amelyet túlnyomórészt az autóipari vállalatok használnak fel. Az ügyvezető szerint a Freudenberg csoport számára Magyarország fontos gyártóközpont, különösen az autóipari ügyfelek kiszolgálásának területén. Ebben a szegmensben a közelmúltban több mint 17 százalékos növekedést ért el a vállalat. Ehhez nagy segítséget jelentettek a magyar kormányzat külföldi vállalatok számára nyújtott támogató programjai - tette hozzá. A Freudenberg Sealing Technologies kecskeméti üzeme 1998 óta foglalkozik tömítések előállításával, sebességváltókhoz és hajtóművekhez gyártanak tengelytömítéseket, egyebek mellett a gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez jelentősen hozzájáruló Energy Saving Seal (ESS) tömítéseket. A Freudenberg Sealing Technologies vezető autóipari beszállító, amely tömítések gyártásával foglalkozik. Termékeit és szolgáltatásait egyebek mellett az autóipar, a légiközlekedési vállalatok, a gépipar, az építőipar, az élelmiszeripar, a gyógyszeripar valamint a mezőgazdaság használja. A vállalat 2015-ben mintegy 2,3 milliárd eurós árbevételt ért el és világszerte több mint 15 ezer főt foglalkoztat. A vállalat a német Freudenberg csoport része, amely 2015-ben több mint 7,5 milliárd eurós forgalmat realizált és hatvan országban mintegy 40 ezer főt foglalkoztat. A csoport üzletágai között a tömítések mellett megtalálhatók a rezgéscsillapítók, a ragasztott szálas textíliák és a háztartási termékek is. A Freudenberg csoport a Freudenberg Sealing Technologies üzemein kívül további leányvállalatokkal is rendelkezik Magyarországon, mint például a Vibracoustic, az Eagle Burgmann és a Vileda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.