Közélet

Palkovics László: komoly infrastrukturális fejlesztések a közoktatásban

Palkovics László: komoly infrastrukturális fejlesztések a közoktatásban

2016. július 15., péntek
Palkovics László: komoly infrastrukturális fejlesztések a közoktatásban

Idén 91,5 milliárd forinttal, jövőre pedig az eredeti célelőirányzathoz képest további 136 milliárd forinttal többet költ a magyar állam a köznevelési és oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkára pénteken Gyulán, sajtótájékoztatón.

A kormány az elmúlt öt esztendőben, nemzeti és uniós forrásokból több mint 500 milliárd forintot költött ezekre a beruházásokra, s ez a folyamat sem az idén, sem a következő esztendőben sem lassul le - tette hozzá

Palkovics László

. Elmondta: a magyar állam 2017 január elsejével átveszi az összes köznevelési intézményt, vagyis a végrehajtás során 58 tankerületi központhoz kerül az állami fenntartású iskolák működtetése. Az államtitkárság törekvései szerint mindebből szinte semmit nem szabad észrevenniük az adott iskola pedagógusainak és diákjainak, hiszen a kormány biztosítja az iskolák működtetéséhez szükséges forrásokat. A tankerületi központok önálló gazdálkodást fognak folytatni, így az oktatásban szükséges döntéshozatal lényegesen közelebb kerül az adott iskolákhoz, mint a korábbi gyakorlat szerint. Mindemellett a következő időszakban létrejönnek a tankerületi tanácsok is, amelyekbe várják a térségi önkormányzatok vezetőit, a vállalkozások, valamint a szülők képviselőit is. Így az adott iskolák szakmai munkájában is komoly beleszólása lesz az adott településen élő polgároknak. Az államtitkár szavait megerősítette

Görgényi Ernő

, Gyula város polgármestere (Fidesz) is, aki elmondta, hogy az üdülőváros - eleinte mint fenntartó - a korábbi években több mint 500 millió forintot költött állami és uniós segítséggel az iskolái fejlesztésére, sőt már készen vannak azok a tervek is, amelyek a további fejlesztési célokat szolgálják. Mint fogalmazott, az önkormányzat számára fontos, hogy ne álljanak le a korszerűsítések. Közölte: ugyan már sem fenntartója, sem működtetője az iskoláknak Gyula városa, az ingatlanok tulajdonosaként azonban továbbra is felelősséget érez a közoktatásért. Görgényi Ernő közölte, bízik abban, hogy a kormányzattal együttműködve folytatódnak a beruházások a városban, hiszen az önkormányzatnak nem mindegy, hogy milyen korszerű körülmények között tanulhatnak a gyulai diákok. Ez nekünk a jövő generációjának itthon tartása érdekében is létkérdésünk - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.