Közélet

Országgyűlés: az emberi erőforrások miniszterének címezték a legtöbb interpellációt

Országgyűlés: az emberi erőforrások miniszterének címezték a legtöbb interpellációt

2016. július 31., vasárnap
Országgyűlés: az emberi erőforrások miniszterének címezték a legtöbb interpellációt

Az LMP-frakció három tagja volt a legaktívabban interpelláló képviselő az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, a legtöbb interpellációt pedig Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez címezték.

Az első fél évről készült, a parlament honlapjára felkerült részletes statisztika szerint a képviselők tavasszal összesen 451 interpellációt nyújtottak be - a kormányoldal 130-at, az ellenzék 321-et jegyez -, ezekből pedig összesen 128 hangozhatott el az ülésteremben. A szóbeli interpellációk címzettje a legtöbb esetben

Balog Zoltán

volt, de a miniszter helyett mind a 36 esetben államtitkára válaszolt. A képviselők a második legtöbbször Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez fordultak, a tárcavezető a 21 neki címzett interpellációból hétre válaszolt személyesen. Szintén hét esetben felelt a neki címzett interpellációra a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, akit a legkevesebbszer, mindössze kétszer helyettesített államtitkára ilyenkor.

Lázár János

kétszer válaszolt az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett interpellációkra. A kormányfőnek így szóban egyetlen interpellációra sem kellett reagálnia - hasonlóan kereszténydemokrata helyetteséhez, Semjén Zsolthoz -, ugyanakkor az ellenzék összesen 24 interpellációt nyújtott be a miniszterelnöknek, a legtöbbet, 17-et a Jobbik.

Szijjártó Péter

külgazdasági és külügyminiszter négy,

Trócsányi László

igazságügyi tárcavezető három interpelláció címzettje volt,

Simicskó István

honvédelmi miniszternek pedig egyszer sem kellett megszólalnia a hétfőnkénti interpellációs blokkokban. A három legtöbbet interpelláló képviselő az LMP padsoraiból került ki:

Szél Bernadett

kilencszer,

Sallai R. Benedek

nyolcszor,

Schmuck Erzsébet

pedig hat alkalommal fordult a miniszterekhez. Őket az MSZP padsoraiból

Gúr Nándor

és

Tukacs István

, a Jobbikból pedig

Szilági György

követi öt-öt interpellációval. A kormányoldalról a KDNP-s

Hollik István

volt a legaktívabb interpelláló négy felszólalással. Az ülésszak részletes statisztikáiból az is kiderül, hogy a napirendi pontok tárgyalását megelőzően

Kósa Lajos

, a Fidesz frakcióvezetője szólalt fel a legtöbbször, kilenc alkalommal, egy felszólalással megelőzve a KDNP-s

Harrach Pétert

és az LMP-s

Ikotity Istvánt

. A jellemzően késő esti órákban elhangzó napirend utáni felszólalásokban a Jobbik-frakció hét tagja volt a legaktívabb:

Ander Balázs

és

Farkas Gergely

13-13 esetben kért szót az ülésnap végén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.