Közélet

Önkéntes tartalékos rendszer kialakítását mérlegelik a német kormányban

Önkéntes tartalékos rendszer kialakítását mérlegelik a német kormányban

2016. július 26., kedd
Önkéntes tartalékos rendszer kialakítását mérlegelik a német kormányban

A rendőrséget vészhelyzetben támogató önkéntes tartalékos rendszer kialakítását mérlegeli a német kormány a würzburgi, müncheni, reutlingeni és ansbachi támadások nyomán - írta kedden a Bild című lap.

A formálódó elképzelés szerint az amerikai nemzeti gárda, a brit haderő tartalékos állománya és a francia önkéntes tartalékos szolgálati rendszer mintájára Németországban is ki kellene építeni egy katonai vagy rendészeti képzettséggel rendelkező önkéntesekből álló alakulatot. A támadások révén a Bundeswehr - a német hadsereg - belföldi bevetésének szabályozása körül is vita kezdődött. Ursula von der Leyen védelmi miniszter egy interjúban elmondta, hogy a pénteki müncheni ámokfutás első óráiban készültségbe helyeztek egy katonai rendészeti és orvosi egységet, mert nem lehetett tudni, hogy terrortámadás történt-e. Az alaptörvény történelmi okokból erősen korlátozza a német katonák belföldi bevetésének lehetőségét. Jó ideje vannak törekvések ennek szélesítésére alkotmánymódosítás révén. A támadások előtt néhány héttel - a Bundeswehr fejlesztésének irányait rögzítő középtávú biztonságpolitikai stratégia elfogadásával - a koalíciós pártok kompromisszumra jutottak, a közös álláspont szerint súlyos terrorhelyzetben a jelenlegi keretek között is be lehet vetni katonákat a biztonsági szervek támogatására, ezért nem kell módosítani az alkotmányt. Ennek alapján helyeztek készültségbe pénteken katonákat a bajor tartományi fővárosban. A védelmi miniszter azt is bejelentette, hogy a Bundeswehr és a rendőrség közös gyakorlatokat végez majd. Azonban a "Németország véres hete" néven is emlegetett utóbbi néhány nap újra megnyitotta a vitát: a bajor CSU alkotmánymódosítást sürget, a szociáldemokraták (SPD) elutasítják a felvetést. A rendőrség megerősítése körül viszont egyetértés van. Horst Seehofer bajor miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya kedden kezdődő ötnapos tanácskozásán a tartományi rendőrség létszámának és felszerelésének jelentős fejlesztéséről határoznak. A négy támadás közül három - Würzburg, München, Ansbach - Bajorországban történt. Július 18-án egy 17 éves afgán elkövető egy Würzburgba tartó vonaton, majd a szerelvényről leszállva baltával, késsel megsebesített öt embert. Július 22-én egy 18 éves iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy 27 éves szíriai férfi - akinek menedékkérelmét elutasították - felrobbantotta magát Ansbachban egy fesztivál közelében; a férfi életét vesztette, tizenketten pedig megsebesültek. A legnagyobb rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezete (GdP) vezetője, Oliver Malchow egy keddi nyilatkozatában rámutatott, hogy a szövetségi és tartományi rendőri szervek munkatársai 20 millió túlórát halmoztak fel, ami 9 ezer rendőr munkateljesítményét jelenti. A szakszervezeti vezető szerint az iszlamista terrorizmus elleni harchoz 20 ezer embert kell felvenni. Jelenleg a szövetségi rendőrségnél és a szövetségi bűnügyi hivatalnál (BKA) nagyjából 40 ezren, a tartományi rendőrségeknél mintegy 200 ezren dolgoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.