Közélet

Népszavazást tartana Zeman elnök Csehország EU- és NATO-tagságáról

Népszavazást tartana Zeman elnök Csehország EU- és NATO-tagságáról

2016. július 1., péntek
Népszavazást tartana Zeman elnök Csehország EU- és NATO-tagságáról

Népszavazást tartana Csehország európai uniós, illetve NATO-tagságáról Milos Zeman cseh államfő, aki erről pénteken beszélt egy dél-morvaországi lakossági fórumon, a brit EU-tagság feladásával (Brexit) kapcsolatos kérdésre válaszolva.

A cseh kormány ugyanakkor nem számol semmiféle népszavazással, amely megkérdőjelezné Csehország tagságát az EU-ban vagy a NATO-ban - reagált az államfő kijelentésére

Martin Ayrer

, a cseh kormány szóvivője. "Nem értek egyet azokkal, akik támogatják a kilépést az EU-ból, de mindent megteszek annak érdekében, hogy legyen egy népszavazás, amelyen kinyilváníthatják véleményüket. Ugyanez vonatkozik a NATO-ra is" - jelentette ki a cseh közszoglálati rádió szerint Velké Mezirícíben a köztársasági elnök, aki munkalátogatáson tartózkodik Dél-Morvaországban. Leszögezte, hogy ha a népszavazás megvalósulna, ő a kilépés ellen szavazna. "A Cseh Köztársaság külpolitikájának hosszú távú prioritása, és nemzeti érdek, hogy Csehország tagja legyen az EU-nak és a NATO-nak" - közölte a kormány álláspontját a témával kapcsolatban pénteken délután Martin Ayrer kormányszóvivő. "A kormány ezzel összefüggésben nem mérlegel semmiféle olyan lépéseket, amelyek tagságunkat és a Cseh Köztársaság külpolitikájának hosszú távú irányultságát bármiképpen megkérdőjeleznék, tehát semmiféle népszavazással sem számol" - fejtette ki a kormányszóvivő.

Milos Zeman

az EU- és a NATO-tagságról szóló esetleges csehországi népszavazás támogatásával "az utóbbi évtizedek cseh külpolitikájának az alapjait támadja" - reagált az elnöki véleményre nyilatkozatában a legnagyobb ellenzéki párt, a TOP 09. Csehország számára az EU-ból való távozás kedvezőtlen lenne, mert Prága többet kap a közös kasszából, mint amennyit befizet Brüsszelbe - magyarázta álláspontját Milos Zeman. Ami pedig a NATO-t illeti, az elnök szerint ez a szervezet a biztosítéka Csehország biztonságának a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Milos Zeman álláspontjával ellentétben

Bohuslav Sobotka

cseh miniszterelnök a brit EU-népszavazás után, amelyben a britek a kilépés mellett döntöttek, ismételten azt hangoztatta, hogy Csehországban nincs szükség népszavazásra, amit jelenleg csak kisebb, parlamenten kívüli pártok szorgalmaznak. A cseh parlamenti pártok közül az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) ugyan nagyon euroszkeptikus, de az EU-ból való kilépést vagy népszavazást erről eddig nem szorgalmazott. Csehország kilenc másik országgal - köztük Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával - együtt 2004-ben lett az Európai Unió tagja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.