Közélet

Mintegy 200 ezer oltványt tervez értékesíteni az állami kertészeti cég

Mintegy 200 ezer oltványt tervez értékesíteni az állami kertészeti cég

2016. július 28., csütörtök
Mintegy 200 ezer oltványt tervez értékesíteni az állami kertészeti cég

Készül a következő gyümölcsoltvány-értékesítési idényre a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit (MKSZN) Kft., az állami tulajdonú társaság mintegy 200 000 oltványt tervez értékesíteni 2016 őszén és 2017 tavaszán, elsősorban csonthéjasokat: meggyet, cseresznyét, kajszi- és őszibarackot, diót, valamint almát is.

A kertészeti szaporítóanyag-előállító és -forgalmazó cég az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette: július végén kezdődik a faiskolákban a szemzés, azaz a fák legegyszerűbb szaporítási módszere, amelyhez az Érdi Elvira Major törzsültetvénye szolgáltatja a vírusmentes rügyeket. A közleményben hangsúlyozzák: nemzeti érdek a magyar gyümölcsfafajták védelme, az érdi major törzsültetvényén mintegy 290 nemzeti kincset jelentő csonthéjas fát őriznek. Tájékoztatásuk szerint ezeket a védett fákat még a méhek sem közelíthetik meg. A fák virágait is leszedik, hogy megóvják őket a betegségektől, mert sérülésük beláthatatlan károkhoz vezethet. A beteg fa átlagosan 20-40 százalékkal kevesebb gyümölcsöt terem, és a gyümölcs minősége és mérete is elmarad a genetikailag lehetségestől. A vírusokkal megtámadott egyedek ráadásul fogékonyakká válnak további betegségekre, így a fenntartási költségük is megnő - tették hozzá.

Kasztovszky Zoltán

, az MKSZN ügyvezető igazgatója a közleményben ismertette: a szervezetnél folyamatban vannak olyan kísérletek, amelyeknek célja, hogy megbízhatóan jó minőségű oltványokat állítsanak elő akár egy éven belül. A jelenleg két évig tartó eljárás terméke nemcsak Magyarországon, hanem Ázsiában is keresett, ahol egyre nagyobb az érdeklődés, hogy a magyar fajtákkal indítsák el a termelést. Kitért arra, hogy gyümölcsfa-csemetét tisztázatlan származási helyről beszerezni vagy házilagosan szaporítani nem kifizetődő, ezzel a gazdák nemcsak maguknak, hanem másoknak is súlyos károkat okozhatnak. Az MKSZN Kft. az Újfehértói Gyümölcskutatóból alakult át. A jelenleg országszerte hat telephellyel rendelkező társaság Kelet-Európa legnagyobb dióoltvány-előállítója, évente 350 ezer oltványt, 450 ezer magcsemetét, 350 ezer bogyós gyümölcsöt értékesít. A cég 2015-ben 906,7 millió forint árbevételt ért el, és több mint 100 dolgozót foglalkoztat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.