Sport

Labdarúgás: bizalommal fordul a fiatalok felé a Szeged-Grosics

Labdarúgás: bizalommal fordul a fiatalok felé a Szeged-Grosics

2016. július 22., péntek
Labdarúgás: bizalommal fordul a fiatalok felé a Szeged-Grosics
szeged2011_dvtk18_gs

A következő idényben még több lehetőséget adna a Szeged 2011-Grosics Akadémia azoknak a fiatal labdarúgóknak, akik az előző szezon során megkapták a lehetőséget a bizonyításra az NB II-es bajnokságban. Az eddigi nyári változások tükrében kérdeztük a csapat sportigazgatóját, Adem Kapicot a döntések hátteréről és a klub céljairól.

Összesen hét labdarúgó hagyta el a Szeged 2011-Grosics Akadémia tavaszi keretét az új idény kezdete előtt: két alapember,

Oláh Gergő

és

Szabó Péter

(előbbi három, utóbbi csupán egyetlen bajnokiról hiányzott a kiállítása miatt) a Kisvárdához igazolt, a kapus

Molnár F. Tamás

és a tavaly nyáron érkezett

Balogh Miklós

Szolnokra,

Zelenyánszki László

Sopronba távozott, míg a télen szerződtetett

Samuel Denis Obot

, és a szerződését közös megegyezéssel felbontó

Berde István

új klubja nem ismert. A jelentősnek tekinthető keret átalakításról a klub sportigazgatója,

Adem Kapic

portálunknak kifejtette, hosszabb távon szeretnének építeni egy jó csapatot, valamint támogatni a tehetséges fiatalokat. „A tavalyi szezon őszén jó eredményeket értünk el, de nekünk nem csak a három pont számít eredménynek, hanem az is, hogy a fiatalok hogyan fejlődnek. A tavasszal nem sikerült annyi pontot szereznünk, mint ősszel, számunkra fontos volt, hogy lehetőséget biztosítsunk a fiatalabb játékosoknak. Távolabbra tekintve egy eredményes, NB I-es klubot szeretnénk építeni. A távozók teljesítményét elismerjük, de azért is döntöttünk így a játékoskerettel kapcsolatban, mert a fiatalokat kell támogatnunk, ezt pedig úgy tudjuk megtenni, ha lehetőséget adunk nekik. Semmilyen problémánk nem volt a távozott játékosokkal, de ez a profi futball így működik a világon: sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban, sokat segítettek a csapatnak, de szeretnénk azokat a fiatalokat tovább építeni, akikben annyi fantázia van, hogy élvonalbeli labdarúgókká válhatnak.

Nem mondom, hogy nekünk nem cél az NB I, de most a legfontosabb célunk, hogy ezek a játékosok tovább fejlődjenek nálunk. Megvan a kellő türelmünk ehhez, ez pedig a legfontosabb egy játékos számára.

"Hat fiatal akadémistának van profi szerződése, három-négy közülük a kezdőcsapat tagjai, ezt rövid idő, három év alatt értük el. Lennének további tehetséges futballisták, akiket használhatnánk, de a két klub, a Szeged 2011 és a Grosics Akadémia külön életet élnek, így nem tudunk mindenkit bevetni, az pedig semmiképp sem lenne jó, ha kevés szerephez jutnának az NB II-ben. A nyáron minimum egy játékosnak profi szerződést fogunk kínálni, a többit pedig meglátjuk majd fél, vagy egy év múlva” – mondta el a döntések hátterével kapcsolatban Adem Kapic. A Szeged-Grosics sportigazgatója kifejtette, az eddigi munka eredményeképp felnőtt csapat keretéből

Zabari Dávid

20 éves korára már egy tapasztalt futballistának számít, köszönhetően annak, hogy három éven át szinte folyamatosan a kezdőcsapat tagja volt. „Mellette ott van a csapatban

Pászka Lóránd

,

Zádori Krisztián

, és

Povázsai Zsolt

, rajtuk kívül pedig ugyanilyen szintet képviselnek még ketten is, de ők sajnos sérüléssel küszködnek:

Czirok József

és

Hegedűs Martin

esetében sajnos a sérülés szólt közbe. Minden játékosunkat, aki profi szerződéssel rendelkezik, akkor is támogatnunk kell, amikor nehéz helyzetben van, nem csak akkor, amikor jól játszik, hanem amikor gödörben van. Sok potenciál van az utánpótlásunkban, és amikor a stadion elkészültével a csapat visszajön Szegedre, akkor az első csapat keretét nagy létszámban saját nevelésű labdarúgók fogják alkotni, ebben biztos vagyok” – mondta el a klub jövőbeli terveivel kapcsolatban Adem Kapic.

hfc_szeged_2011_21_gs

A korábbi szlovén válogatott labdarúgó úgy fogalmazott, azoknak a fiatal játékosoknak, akiknek tavaly lehetőséget tudtak adni, a következő szezonban még több lehetőséget és támogatást tudnak biztosítani, fontos azonban, hogy a többi játékos is megértse, hogy ez a klub filozófiája, nekik a szezon során segíteni, támogatni kell ezeket a fiatalokat. A sportigazgató kitért a klub új igazolásaira is, akik elsősorban azokra a posztokra érkeztek, amelyeken hiányt szenvedett a Szeged 2011-Grosics Akadémia: a 22 éves, korábbi utánpótlás-válogatott hátvéd,

Jagodics Bence

karrierje ugyan ígéretesen indult, ám eddig nem futotta be azt a pályát, amit jósoltak neki, így újra kell őt építeniük. Az Ajkától érkező futballistától nem csodát várnak, de türelmesek lesznek vele szemben, tisztában vannak a képességeivel. A Ferencváros II.-től érkezett, a Honvéd Akadémiáján nevelkedett, Jagodics Bencével egy évben és egy napon született

Farkas Aurél

is hasonló cipőben jár: hosszú távon gondolkoznak vele kapcsolatban, hiszen képességei alapján NB I-es labdarúgóvá is válhat. A 23 éves, Kozármislenyből érkező

Molnár Péterben

szintén megvan az a képesség, hogy élvonalbeli kapussá váljon. A 27 éves védekező középpályás,

Horváth Attila

szintén Ajkáról érkezik: vele kapcsolatban Adem Kapic elmondta, ezen a poszton kimondottan szükségük volt erősítésre, és szerettek volna egy ilyen típusú játékossal megállapodni. „Szisztematikusan szeretnénk felépíteni a klubot. Fontos dolog, hogy amikor egy szurkoló kijön megnézni a csapatot, akkor lássa azt, hogy van benne perspektíva, fantázia. Nekünk nem célunk most tíz játékost igazolni, és megnyerni a bajnokságot, vagy másodikként végezni. Felelősségteljes feladat vár ránk, hogy ezekből a játékosokból kihozzuk azt, ami bennük van. Ugyanakkor szerintem ez az igazi munka, nem az, amikor igazolunk tíz játékost, nem foglalkozunk velük, és várjuk a csodát. Ez nem működik” – mondta el a Szeged-Grosics filozófiájával kapcsolatban Adem Kapic.

szeged_ajka_14_10_25_gs

Fiatalok a középpontban - Zabari Dávid (fehérben) már majdnem 40 másodosztályú meccsnél jár

Ahogyan azt Adem Kapic hozzátette, lehet, hogy ez Magyarországon kicsit furcsán hangzik, de számukra elsősorban a játékosok fontosak, nem pedig a három pont. Ezzel kapcsolatban a sportigazgató hozzáfűzte, ha a játékos úgy gondolkozik, mint ők, akkor idővel meglesz a három pont is. „Ha sikerül azokat a célokat elérni az egyes játékosoknál, amiket szerettünk volna, akkor utána jönni fognak a győzelmek is. A tehetséges játékosoknak lehetőséget kell adni, türelmesnek kell lenni velük szemben, és ha ezeket megkapja, biztos, hogy bizonyítani fogja, hogy tud futballozni. Példaképpen Zabari közvetlenül az NB III-as bajnokság rajtja előtt érkezett a csapathoz, majd 29 meccsen kezdett. Persze, hibázik néha, de az idősebb játékosokban is benne van a hiba. Mostanra viszont 40 körüli NB II-es meccs van a háta mögött, rutinos játékos lett már ilyen fiatalon. Ugyanez volt Hegedűs Martinnál is, csak sajnos ő megsérült.

Ezt a filozófiát, amit pár éve kezdtünk el, nem én találtam ki, ez működik Nyugat-Európában is. Ha most az lenne a követelmény, hogy 1999-es születésű játékosnak kell a pályán lenni, meg tudnánk oldani. Nálunk nem csak darabszámra vannak meg ezek a játékosok, hanem minőséget is képviselnek.

"Most a ’96-osoknak kötelező a pályán lenniük, nekünk nyolc olyan labdarúgónk lesz a keretben, aki ennek a kritériumnak megfelel, vagy pedig még ennél fiatalabb, ’97-es, ’98-as vagy ’99-es. Ez nem csak virtualitás, ők tudnak NB II-es szinten is teljesíteni, náluk megvan a tudás, nekünk pedig támogatnunk kell őket” – tért ki a 2016/17-es szezonban bevezetett szabályra Adem Kapic, ami szerint minden NB II-es klubnak kötelező a pályán tartania legalább két, 1996. január elseje után született labdarúgót. Az elképzelés persze nem új keletű: több csapat is hasonlóan gondolkozik a világon, azonban ahhoz, hogy ez sikeres legyen, mindenképpen több időre van szükség, amíg azok a fiatalok, akik az első-második „körben” jönnek fel a klubhoz, képesek legyenek minőségben is hozni azt, amit az adott bajnoki osztály követel. „Ez a filozófia arról szól, hogy hosszú távon hogyan lehet egy csapatot felépíteni. Nem összevásárolni, hanem felépíteni. Persze, egy Ajax, vagy egy Barcelona is vásárol, de nagyobb részt saját nevelésű játékosokkal töltik meg a keretüket. Az akadémián van hat-hét olyan játékosunk, aki az elkövetkezendő egy-két évben képes NB II-es, NB I-es szinten teljesíteni, ha megkapja a megfelelő támogatást. Esetükben fontos a motiváltság, hiszen amikor három évvel ez előtt elkezdtük játszani Pászka Lórándot, vagy Zabari Dávidot, akkor fenntartottuk a motiváltságukat azzal, hogy bíztunk bennük, megkapták a lehetőséget. Ezzel lehet a fiatalokat motiválni. Ha hoztunk volna két-három évvel ez előtt öt úgymond idegen játékost, akik rutinosabbak, biztos, hogy nem állnának ezen a szinten az említett gyerekek. Nem mondom, hogy nem lenne motivált, csak amikor nem kapnak lehetőséget, az meglátszik rajtuk. Nem akarok neveket mondani, de az NB I-ben is látszik, hogy ugyan voltak olyan utánpótlás-játékosok, akik a korosztályos válogatottakban szerepeltek, de aztán eltűntek, mert nem kaptak annyi lehetőséget, pedig képesek lettek volna egy félidőt, vagy mondjuk 30 percet játszani azon a szinten is” – nyilatkozta a Szeged-Grosics sportigazgatója. Kapic szerint például a Puskás Suzuki-kupán résztvevő mindegyik klubban volt két-három olyan játékos, akik simán tudnának játszani az NB I-ben, ha nem is rögtön kezdőként, hanem lassan felépítve, ehhez azonban szükség van arra, hogy támogassák is őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.