Közélet

Kósa: Röszkén ülésezik hétfőn a honvédelmi bizottság

Kósa: Röszkén ülésezik hétfőn a honvédelmi bizottság

2016. július 13., szerda
Kósa: Röszkén ülésezik hétfőn a honvédelmi bizottság
Kósa Lajos

A röszkei határátkelőhöz hívta össze a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését július 18-ára, hétfőre a testület fideszes elnöke, Kósa Lajos.

A politikus, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a kihelyezett tanácskozáson a magyar-szerb határ szerb oldalán kialakult helyzetről akarnak tájékozódni, arról, hogy "Magyarországnak vannak-e feladatai pluszban, a schengeni övezet megvédésén túl, a migrációval kapcsolatban".

Kósa Lajos

azt mondta, Magyarország - szinte egyedüliként - betartja a migránsokkal kapcsolatos összes nemzetközi jogszabályt, a schengeni és a dublini egyezményből fakadó feladatokat egyaránt. Így Magyarországra, azaz az Európai Unió schengeni övezetének területére illegálisan senki sem léphet be - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy amíg egy menekültkérelmet nem bírálnak el, és az illető nem jogosult belépni a schengeni zónába, addig Magyarország megakadályozza a határ illegális átlépését. A frakcióvezető visszautasította azokat a különböző szervezetek által megfogalmazott, "minden alapot nélkülöző állításokat", amelyek a magyar hatóságok túlkapásairól, visszaéléseiről szólnak. Magyarország az EU azon kevés országai közé tartozik, amely a humánus elbánás mellett a nemzetközi egyezmények betartására is kínosan figyel - mondta. A politikust reagáltatták a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport beszámolójára, amely szerint Magyarország határán zaklatják a migránsokat. Kósa Lajos ezt úgy kommentálta: a "teljes mértékben bevándorláspárti" HRW egy "végletekig elfogult szervezet, és egy teljesen világos és meghatározott finanszírozási kapcsolat van a HRW és Soros György között", így "a szavahihetőségük Magyarországot illetően kérdéses". Kérdést kapott továbbá a magyar-osztrák határ osztrák oldalán rendszeres határellenőrzésekkel összefüggésben is. Erre azt mondta, Ausztria betartja az ideiglenes határellenőrzés visszaállításának feltételeit, de "joggal gondoljuk azt, hogy ez inkább a magyarok bosszantására van, mint az osztrák határ védelmére". Kósa Lajos arra is reagált, hogy a Jobbik ötpárti egyeztetést kezdeményezett az EU jövőjéről. Erre azt mondta, hogy a parlament európai ügyi bizottságában lehet megvitatni ezt a kérdést, ötpárti tárgyalás összehívásának "semmi értelme". Azzal kapcsolatban, hogy egy orosz cég végzi el négy honvédségi helikopter nagyjavítását, a honvédelmi bizottság elnöke azt mondta: az orosz cég tette a legjobb ajánlatot, ráadásul a helikopterek is orosz gyártmányúak. Arról még nincs döntés, hogy hány helikoptert kell majd vásárolni - tette hozzá. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető

Rogán Antalt

ért korrupciós vádakat firtató kérdésre a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta: a szocialisták, mikor még kormányon voltak, a titkosszolgálaton keresztül megbízták

Portik Tamást

, hogy bűnözői körökkel szövetkezve próbáljon meg lejáratni fideszes politikusokat. "Annak megvolt akkor az első fejezete, most megvan a második" - mondta, hozzátéve: úgy látszik, "a régi szövetségek a magyar alvilág és a szocialisták között nem évültek el (...), ezek a kijelentések inkább a szocialisták és a magyar alvilág szoros kapcsolatát és együttműködését támasztják alá, semmint azokat a képtelen vádakat, amelyeket megfogalmaznak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.