Közélet

Környezetvédelmi szervezetek: az unió legszennyezőbb szénerőművei közé tartozik a Mátrai Erőmű

Környezetvédelmi szervezetek: az unió legszennyezőbb szénerőművei közé tartozik a Mátrai Erőmű

2016. július 7., csütörtök
Környezetvédelmi szervezetek: az unió legszennyezőbb szénerőművei közé tartozik a Mátrai Erőmű

A Mátrai Erőmű évi 6,4 millió tonna széndioxid-kibocsátással a 27. helyen szerepel a Európai Unió legszennyezőbb széntüzelésű erőműveinek listáján, amelyet négy környezetvédelmi szervezet készített.

Az elemzés rámutatott, hogy a 2015-ös adatok alapján az EU széndioxid-kibocsátásának feléért, mintegy 367 millió tonna szén-dioxidért a harminc legszennyezőbb erőmű a felelős. A "Dirty 30" elnevezésű listán szereplő erőművek közül 19 létesítmény mindössze három országból - az Egyesült Királyságból, Németországból és Lengyelországból - származik. A legszennyezőbb címet a lengyel Belchatów lignit erőmű kapta, amely 37,1 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki tavaly. A következő öt helyet német lignit erőművek foglalják el 32,1 millió tonnás kibocsátástól 18,1 millió tonnáig. A magyarországi Mátrai Erőmű 6,4 millió tonna kibocsátással a 27. helyen szerepel. A jelentés szerint a legszennyezőbb erőművek kibocsátása mindössze egy százalékot csökkent 2014 óta, a britek kibocsátása ugyan jelentősen mérséklődött, Németországé nem változott, Spanyolországban és Hollandiában azonban több szén-dioxidot bocsátottak ki, mint egy évvel korábban. A szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás legveszélyesebb hatásainak elkerülése érdekében az eddigi átlagnál háromszor gyorsabban kellene csökkenteni a szénből eredő széndioxid-kibocsátás mértékét. Végső soron pedig a 2015-ös párizsi klímaegyezménynek megfelelően minden szén- és egyéb fosszilis energiafelhasználáson alapuló erőmű megszűnésére lesz szükség - jegyezték meg. A Természetvédelmi Világalap (WWF) európai irodája a Health and Environment Alliance (HEAL), a Climate Action Network (CAN) Europe, és a Sandbag közösen kiadott jelentése szerint 2015 végén 280 szénerőmű működött az Európai Unióban, amelyek az EU áramszükségletének csupán 24 százalékát fedezték. Az erőművek mintegy 755 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki 2014-ben, az unió által kibocsátott üvegház hatású gázok 18 százalékát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.