Közélet

Kincstári és közlekedési kormánybiztost neveztek ki

Kincstári és közlekedési kormánybiztost neveztek ki

2016. július 6., szerda
Kincstári és közlekedési kormánybiztost neveztek ki

Kinevezték a Magyar Államkincstár (MÁK) átalakításáért felelős, valamint a közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztost, a döntés a szerdai Magyar Közlönyben tették közzé.

A kormányhatározat szerint a MÁK szervezeti átalakításával összefüggő feladatokat 2016. július 1-től 2017. március 31-ig Mészáros József látja el. A döntés értelmében a kormánybiztos egyebek mellett javaslatot tesz a Magyar Államkincstár feladatainak bővítésére, részt vesz az átalakítás végrehajtásához szükséges jogszabály-módosítások előkészítésében. A kormánybiztos - a feladatkörének ellátásához szükséges mértékben - tájékoztatást kérhet a Magyar Államkincstár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetőitől, részükre feladatokat határozhat meg. A közúti és kötöttpályás közlekedési infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátására Homolya Róbertet nevezték ki. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormánybiztos koordinálja majd az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) forrásokból finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatos állami feladatokat, összehangolja a fejlesztésekben részt vevő államigazgatási szervek és állami vállalatok tevékenységét. Emellett részt vesz a fejlesztésekhez kapcsolódó útügyi műszaki szabályozás - jogszabály, szabvány, műszaki szabályzat - előkészítésében is. A határozat szerint a kormánybiztos előzetesen jóváhagyja a fejlesztések megvalósítását szolgáló valamennyi költségvetési előirányzat felosztásához kapcsolódó - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint más illetékes államigazgatási szervek, szervezeti egységek által előkészített - döntési javaslatokat. A kormányhatározat szerint Homolya Róbert a nemzeti fejlesztési miniszterrel együtt irányítja a költségvetési, az IKOP és a CEF forrásokból finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatos állami feladatok koordinációját ellátó szerveket, szervezeti egységek vezetőit, valamint együtt gyakorolják a Magyar Államvasutak Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Kft. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. feletti tulajdonosi jogkört a kormánybiztos feladat- és hatáskörébe tartozó ügyekben. A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, feladatainak ellátását pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter közreműködésével biztosítja. A határozatok a közzétételt követő napon lépnek hatályba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.