Írjon nekünk

Közélet

Kakas Béla Tusványoson: A túlélés záloga a közös gazdaságfejlesztés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

tusvanyos_kakas_bela013

A 2014-2020-as programozási időszakban Arad és Temes megyékkel, illetve Vajdasággal közösen megvalósítandó infrastrukturális projektekről is szólt Tusnádfürdőn a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

Javában zajlik Tusnádfürdőn A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által szervezett XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábor. Ahogy a SZEGEDma.hu megírta, Csongrád megyét két meghívott előadó is képviseli a nagy presztízsű rendezvényen, mégpedig Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla megyei közgyűlési elnök. Mindketten szerdán vettek részt egy-egy kiemelt kerekasztal-beszélgetésen.

Kakas Béla partnerei a Határon átnyúló önkormányzati kapcsolatok című eszmecserén Tilki Attila (országgyűlési képviselő, Fehérgyarmat), Zatykó Gyula (alelnök, Erdélyi Magyar Néppárt), T. Mészáros András (polgármester, Érd) és Dénes László (újságíró, Nagyvárad) voltak. A közgyűlési elnök egyébként számos pozitív visszhangot kiváltó előadásában Csongrád megye mint a hármashatár menti, Vajdasággal és két romániai megyével szomszédos egység sajátos fejlesztési feladatait vázolta fel, rávilágítva a határon átnyúló aspektusokra.

“Kiemeltem, milyen fontos szerepet tölt be a megye terület- és településfejlesztési bázisként. Ez a tusványosi szabadegyetemen azért bírt különös jelentőséggel, mert a partnereinknek látniuk kell, hogyan fejlődnek a települések nálunk, a határ egyik oldalán, és miként illeszkedhet ehhez a folyamathoz a közös pályázatok rendszere. A szerbiai és romániai településeknek, önkormányzatoknak, megyei és tartományi vezetéseknek is ismerniük kell a lépéseinket, melyek bizony az ő döntéseiket is befolyásolják. Ebben az összefüggésben mutattam rá a DKMT mint megyepárok által birtokolt, eurorégiós fejlesztési feladatokkal felruházott formáció szerepére, mely a határon átnyúló stratégia vezérprojektek tervezésében, a monitoring bizottsági szakértésben és a települések nyitott pályázati lehetőségeinek kiaknázásában nyújt hatékony segítséget. A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. kiváló példa arra, hogyan lehet szervezetté tenni a határon átnyúló pályázati rendszer kihasználási lehetőségeit a kapcsolatrendszer megszilárdításával. Végezetül ismertettem a magyar-szerb és a magyar-román határon átnyúló pályázati prioritásokat, mely stratégiai célok megvalósítására a következő időszakban a tervek szerint mintegy 300 millió euró fejlesztési forrást használhatnak fel a hármashatár menti megyék” – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t Kakas Béla.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszámolt róla, a magyar-szerb és a magyar-román vezérprojektek prioritásai között szerepel többek között a fenntartható határon átnyúló mobilitás fejlesztése, az ehhez kapcsolódó közlekedési beruházások, a foglalkoztatás fejlesztése és a határon átnyúló munkaerő-mobilitás támogatása, a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének erősítése, a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások élénkítése, valamint a közös katasztrófavédelmi, vízgazdálkodási és kockázatmegelőzési rendszerek színvonalának javítása. “A beszélgetésen szóltam a Csongrád megye által a 2014-2020-as programozási időszakban Arad és Temes megyékkel, valamint Vajdasággal partnerségben megvalósítandó kiemelt infrastrukturális projektek tervéről is. Említést tettem többek között a Magyarcsanád és Csanád közötti híd, a Szeged-Temesvár és a Szeged-Szabadka vasútvonal, a Kiszombor és Porgány, illetve a Kiszombor és Óbéba, valamint a Kübekháza és Óbéba, illetve a Kübekháza és Rábé közötti összekötő út, emellett a Szeged-Röszke-Szabadka kerékpárút előkészítéséréről, tervezéséről, bemutatva ezen beruházások jelentőségét” – sorolta.

A kerekasztal-beszélgetés sarkalatos pontja volt a testvér-települési kapcsolatrendszerek továbbélésének, megerősítésének ügye. Elhangzott, Érd remek mintát szolgáltat a tekintetben, hogy ezek a kapcsolatok minél inkább valódi tartalommal telítődjenek meg, ne pedig csak különböző rendszerességű protokolláris találkozók szervezésében merüljenek ki. A résztvevők egyetértettek abban, a testvér-települési kapcsolatok túlélésének záloga, hogy a kulturális-művészeti programok, együttesek “cseréje” mellett a gazdaságfejlesztés terén is közös gondolatok jelenjenek meg, közös célok fogalmazódjanak meg. Felmerült az is, hogy szükség lenne olyan dedikált központi forrásra, mely irányítottan és közvetlenül a testvér-települési kapcsolatok működtetéséhez nyújt támogatást, ezt a maga részéről Tilki Attila országgyűlési képviselő is szorgalmazta és sürgette.

Kakas Bélához lakossági kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogyan értékeli a magyar-román autópálya-határátkelőhelyeken tapasztalható leterheltséget. A megyei közgyűlési elnök kifejtette, a fokozott határvédelmi és határ-ellenőrzési helyzet ezekben a hónapokban valóban sokszor többórás várakozást szülhet, de a migrációs válság egész Európát fenyegető, közismert veszélyei és a schengeni határok biztosítása egyértelműen indokolttá teszik a szigorított védekezést és ellenőrzést. Jelenleg – mondta – muszáj ezt elfogadnunk, tudomásul vennünk, a kontinens biztonsága és identitásának megőrzése miatt együtt kell ezzel élnünk – remélhetőleg persze csak átmenetileg…

Hírzóna

Nemzetközi migrációs válságkezelő gyakorlatot tartanak Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évente mintegy kétezer magyar katona vesz részt békefenntartó missziókban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Folytatódik a Pedagógiáról másképp című sorozat a Somogyi-könyvtárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Középpontban a Bauhaus-pedagógia és Design Thinking.

Tovább olvasom

Közélet

Orbán: Karácsony megkapja az esélyt, ezért élnek a Tarlóssal kötött megállapodások

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kormányfő nyilatkozott a Hír TV-nek.

Tovább olvasom

Aktuál