Kultúra

Istenhez és a magyarsághoz vezetnek Józsa Judit kerámiái a Dóm téren + FOTÓK

Istenhez és a magyarsághoz vezetnek Józsa Judit kerámiái a Dóm téren + FOTÓK

2016. július 2., szombat
Istenhez és a magyarsághoz vezetnek Józsa Judit kerámiái a Dóm téren + FOTÓK
jozsa_judit_tarlatmegnyito021kf

Egyfajta mini Nemzeti Pantheont varázsol a dóm altemplomába Józsa Judit kerámiaszobrász pénteken megnyílt gyűjteményes kiállítása.

"Gloria in excelsis Deo" címmel nyílt meg

Józsa Judit

erdélyi, korondi származású kerámiaszobrász, a magyar kortárs képzőművészet megkerülhetetlen alakja, a nemzeti művészet jeles képviselőjének gyűjteményes kiállítása pénteken a dóm altemplomában. Köszöntőt mondott

Kovács József

általános püspöki helynök, a tárlatot

Kovács Gergelyné Szabó Irén,

a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett kultúrtörténész nyitotta meg. Kovács József szerint a Szegedi Dóm Galériában megcsodálható alkotások a művész belső látását tükrözik anyagból kiformálva. A püspöki helynök a művészetet, a kerámiát az élettel magával állította párhuzamba. Egy-egy mű ugyanúgy formálódik, mint az élet, és lehet, hogy többször is újra kell kezdeni, hogy olyan legyen, mint amilyennek az alkotó gondolta. A kerámia - mutatott rá - épp oly törékeny, mint az élet, az Istentől kapott ajándék, amelyre vigyázni kell, és úgy kell megélni, ahogy a Teremtő elképzelte. Józsa Judit a kiállítás címével mond köszönetet a Jóistennek a talentumért, melyet művészi pályájához kapott - húzta alá Kovács Gergelyné Szabó Irén. Úgy fogalmazott, a méltán híres Fogadalmi templom és a Dóm téri Nemzeti Pantheon tőszomszédságában a művész 152 kerámiaalkotása egyfajta kicsi nemzeti történeti emlékcsarnokként szolgál. A szobrokban a teremtés ösztöne és felelőssége, illetve a magyar örökség a múlt ködéből elénk tűnő csodája, értékei tükröződnek a látogatók elé. Felidézte, a Korondról, Erdélyből Magyarországra érkező Józsa Juditra 1995-ben, feltűnésekor az új Kovács Margitként tekintett a szakma, majd 1996-ban a honfoglalókról készített alkotásaival lépett be igazán a nemzeti művészet képviselőinek sorába, ekkor nyílt meg véglegesen a lelke a magyarság gazdag történetére, múltjára. "Kerámiaszobrai visszavezetik a látogatókat a magyarsághoz és Istenhez" - ezekkel a szavakkal ajánlotta a nagyközönség figyelmébe a páratlan alkotásokat.

jozsa_judit_tarlatmegnyito023kf

A nagyszabású tárlatot a Szegedi Dóm Galéria és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány szervezte. A művek szeptember 17-éig hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között tekinthetők meg a dóm altemplomában.

Az agyag és a kerámia szerelmese - elkötelezett hazafi

Első alkalommal rendeznek nagyszabású gyűjteményes kiállítást az erdélyi származású Józsa Judit kerámiaszobrász alkotásaiból. A „Gloria in excelsis Deo” című tárlat az 1980-as évektől 2015-ig tartó időszak munkásságát öleli fel. A szervezők olyan alkotásokat válogattak össze, amelyek egy része a művészé, másik része különböző magángyűjtemények és intézmények tulajdonát képezi. Józsa Judit művészetének szinte minden időszakából egy-egy munkát bemutatnak a több mint harminc esztendőt átölelő anyagban, a kisplasztikáktól a domborműveken át a nagyméretű szoborkompozíciókig. Józsa Judit a Magyar Kultúra lovagja. A most megnyitott gyűjteményes, visszatekintő kiállítás – hívják fel a figyelmet a szervezők – különösen alkalmas arra, hogy átfogó képet kapjunk a művész eddigi életművéről, felismerjük a műfajból adódó technikai fejlődés útja mellett a lelki és a szellemi fejlődést is. Felfedezhetjük, hogy mi az, ami összeköti egy több évtizedes életmű különböző témájú műalkotásait. Az agyag és a kerámia műfajának szerelmese, a szó nemes értelmében elkötelezett hazafi. Nem a kortárs művészetre olykor igencsak jellemző „divatos” témák foglalkoztatják, nem törekszik a különböző „sikk” izmusok követésére és a nemzetközi áramlatokat sem lovagolja meg. Nem megdöbbent, nem sokkol, hanem figuratív, sajátosan stilizáló, realista kisplasztikái, kerámiaszobrai témaválasztása és művészi megoldása révén visszaköveteli a jogot a magyar nemzeti művészetnek, amelyben egy űrt tölt be. Sajátos stílusjegyei mellett a rejtett szimbólumok és az ikonográfia tudatos használata tanult művészettörténészről tesz tanúbizonyságot, akárcsak az alkotások mellett olvasható leírásai és az eddig kiadott 9 könyve is. Felismerhetjük az erős székely családi gyökerekre és a korondi fazekasmester édesapa, Józsa János révén az átörökített hagyományokra támaszkodó, a tiszta forrásból merítő ösztönös művész tudatossá válását egy olyan életúton és életművön keresztül, amelyből a három isteni erény sugárzik: a hit, a remény és a szeretet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.