Közélet

Immár teljes körű szolgáltatást nyújt Berkó Zoltán szegedi autószervize

Immár teljes körű szolgáltatást nyújt Berkó Zoltán szegedi autószervize

2016. július 11., hétfő
Immár teljes körű szolgáltatást nyújt Berkó Zoltán szegedi autószervize
BC5K5011

Több mint húsz éve dolgozik a szakmában Berkó Zoltán: a mostanra bővített szolgáltatásokat kínáló autóműhely főképp a légkondicionálókra specializálódott, de magánszemélyek mellett céges ügyfeleket is szívesen lát.

A nyári hőségben érezzük igazán, hogy mennyire fontos az, hogy autónkban jól működjön a klíma: egy felforrósodott autóban a legkellemesebbnek ígérkező nyaralás előtti út is szenvedéssé válhat. Az Algyői út 51. szám alatt található Berkó autószerviz az autók ezen elemére specializálódott, modern technológiájával és széles kínálatával pedig hamar orvosolni tudja a klímáknál jelentkező problémákat. „A rendszerváltás után, amikor a régi Ladák meg Trabantok elfogytak, a nyugati gyártású autókkal kellett küzdeni, amiben senkinek nem volt tapasztalata. Mikor eljön a nyár, akkor nagyon sok klímajavítási felkérés fut be hozzánk, amiket felkészülve várunk. Öt-hat évvel ez előtt az első problémák csak azok voltak, hogy fel kellett tölteni a klímákat, nem voltak még rosszak a rendszerek” – mondta a szerviz tulajdonosa,

Berkó Zoltán

. Hozzátette, egy ilyen klímarendszer több összetevőből áll, így amikor az ember megvesz egy autót, akkor az autókereskedő azt mondja neki, csak kevés a klímában a gáz, csak meg kell tölteni, azonban az csak később derül ki, hogy teljesen más probléma van, mert hiába töltik fel gázzal, az a klíma nem fog működni. „Először nyomáspróbáznunk kell, hogy van-e szivárgás, ereszt-e a rendszer, utána érdemes a gázt beletölteni. Beleteszünk a klímarendszerbe egy UV-patront, valamint egy klímaolajat, ha pedig valahol ereszt a rendszer, akkor egy UV-szemüveget felvéve megkeressük a szivárgás helyét egy UV-lámpával. Ha kilyukad a cső, összedörzsölődik, akkor erre is fel vagyunk készülve: ha a gumicsővel van probléma, akkor a csőjavító eszközökkel orvosoljuk a bajt. Kivágjuk a hibás helyet és a roppanó gyűrűvel új csövet roppantunk a régi közé. Ha az alumíniumcső lyukad ki, ami összedörzsölődéstől, rázkódástól alakulhat ki, akkor ezeket kiszereljük, és alumíniumforrasztásra visszük el” – részletezte a légkondicionálók különböző előforduló problémáira általuk kínált megoldási lehetőségeket Berkó Zoltán.

BC5K5016

A tulajdonos elmondta, nagy problémát jelenthet az idő, hiszen pontosan meg kell keresni a szivárgás helyét, kiszerelni a csöveket, ami akár félnapos munka is lehet. Kiderülhet, ha a rendszer már tömített, nem kapcsol be a klímakompresszor, aminek számtalan oka lehet, így sajnos fel kell állítani egy diagnózist, mielőtt az ember beszélni tudna róla. „Sajnos azt kell mondjam, 13 ezer 500 forinttól ez lehet akár 300 ezer forint is” – tért ki a klímajavítás lehetséges költségeire Berkó Zoltán. „Az emberek ezzel sajnos nincsenek tisztában, mondják, hogy nincs gáz az autómban, pedig ez egy teljesen tömített rendszer, szóval hiába töltünk bele, ugyanúgy elmegy. Itt először azt csináljuk, mint az orvosnál, felállítunk egy diagnózist, és utána megbeszéljük, hogy hogyan tovább” - fejtette ki a munka lépéseiről Berkó Zoltán. Ahogyan a téli gumicsere esetében, amikor a legtöbben az első hó leesésekor kapnak észbe, úgy a klímaberendezések esetében is a főszezon akkora tehető, amikor megérkezik az első hőhullám. Berkó Zoltán elmondta, az emberek télen nem használják a klímát, majd a meleg beköszöntésével sietve javíttatják. „Erre azonban fel kell készülni, mert van, hogy egy klímajavítás több napot is igénybe vesz, így ne közvetlen nyaralás előtt kezeljük a problémát. Van olyan, hogyha nem találunk szivárgást, akkor a klímalepárló miatt, ami általában a műszerfal alatt van, a komplett műszerfalat ki kell tenni a földre. Mi ezekre a munkákra specializáltuk magunkat, csak türelem kell a gazda részéről is, hogy nyaralásra már hideg autóval lehessen menni” – fogalmazott Berkó Zoltán, majd kiemelte, hogy a klímának közlekedésben is fontos szerepe lehet, hiszen türelmesebb az ember a jól működő klímával például a közlekedési dugóban is. Berkó Zoltán autószervize Szegeden unikumnak számító módon több klímaproblémát a helyszínen tud orvosolni, például a klímacsövek javítását, míg más szervizek sok esetben csak a töltéssel foglalkoznak. „Mi a javításra próbálunk törekedni, hogy minél inkább teljes körű legyen a szolgáltatásunk, azáltal, hogy itt a helyszínen ezeket meg tudjuk javítani, ne kelljen napokat várni. A klímacsövek mind autó specifikusak, van, hogy 3-4 napot is igénybe vesz, mire ideér a megrendelt termék, nálunk ez lecsökken azzal, hogy helyben tudunk ezekkel foglalkozni” – sorolta Berkó Zoltán.

BC5K4998

A 2014 óta az Algyői úti telephelyen működő szerviz szolgáltatási köre kibővült: alapvetően autóvillamossági cégként indult, de annyira összefonódik az autókban az elektronika és a mechanika, hogy váltott, és már autószereléssel, mechanikus javítással is foglalkoznak, így például olajcseréket végeznek, vagy műszaki vizsgára készítenek fel autókat. „Tavalytól már autógumizással is bővítettük a profilunkat, így már gumit is tudunk beszerezni, ajánlani, valamint a téli-nyári gumicseréket nagy hatékonysággal és gyorsan tudjuk végezni. Erre is megvannak a legújabb technológiák, 2012-től felszerelték az autókat guminyomás-érzékelő elektronikákkal, ezekhez speciális célszerszámok kellenek, amiket hozzá kell tanítani, kódolni az autóhoz. A gyári elektronikus figyelő berendezéseket le lehet váltani olcsóbb, után gyártott alkatrészekre, ezeknek a kiszerelésére is felkészültünk. A kollegáink részt vesznek az ehhez szükséges tanfolyamokon, mert ezek olyan új technológiák, amiket mi sem ismerünk” – ismertette kibővített szolgáltatási körét Berkó Zoltán. Más szervizekhez képest Berkó Zoltán szívesen foglalkozik az újdonságokkal, próbál ezekre felkészülni és áldoz is a legújabb műszerekre. „Autódiagnosztikával is foglalkozunk, most vettünk egy új műszert, ami több autóval tud kapcsolatot létesíteni Bluetooth-os technológiával, ennek segítségével rengeteg hibát tudunk feltárni. Mindig igyekszünk a kor kihívásainak megfelelni, vásárlunk új berendezéseket. Nem is tudnánk ezek nélkül létezni, mert lehetetlen a hibákat feltárni, nagyon műszerhez kötöttek a hiba diagnosztikák. Hasonló egy kicsit az orvosláshoz: előbb fel kell állítani egy diagnosztikát, utána lehet a javításhoz hozzáfogni. Ezek a műszerek nem mindig teljes körű diagnosztikát adnak, egy felkészült szerelőre mindig szükség van. Ezek nem 100%-os biztonsággal írják ki, hogy mi az autó baja, sok esetben egy hibás alkatrész miatt ír ki teljesen más fajta hibát: például egy vákuumcső kilyukadása miatt tud egy turbó nyomásszabályzóra panaszkodni a műszeren keresztül az autó” – mondta a tulajdonos. A Berkó autószerviz az Algyői út 51. alatt található telephelyén hétköznaponként reggel nyolctól délután öt óráig várja a magán, valamint a céges, flottás autóval rendelkező ügyfeleket is, míg szombaton nyolctól délig tart nyitva, azonban szombaton már nem javítanak klímát annak érdekében, hogy hétvégén ne kelljen otthagynia az ügyfélnek az autót, ha valami probléma adódna. Bejelentkezésre a 0620/340-90-40-es telefonszámon van lehetőség. (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.