Közélet

Illegális bevándorlás - Trócsányi: kezdenek a realitások talajára lépni az európai országok

Illegális bevándorlás - Trócsányi: kezdenek a realitások talajára lépni az európai országok

2016. július 8., péntek
Illegális bevándorlás - Trócsányi: kezdenek a realitások talajára lépni az európai országok

A migrációra adható válaszok és a határvédelem megítélésében egyre több európai ország hagyja el tavalyi naivitását, és lép a realitások talajára, s ennek megfelelően már elismerik a magyar pozíciókat - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken az EU-tagállamok igazságügyi minisztereinek Pozsonyban tartott informális találkozója után magyar újságíróknak nyilatkozva.

A találkozó legjelentősebb témái a migráció, az európai ügyészség kialakítása és az Európai Unió esetleges brit elhagyásának hatásai voltak. A migráció témája kapcsán

Trócsányi László

a Magyarország által a határvédelem megerősítése céljából bevezetett jogszabályokról is tájékoztatta az osztrák igazságügyi minisztert, aki teljes megértésének adott hangot, és támogatást is ígért a határőrizet terén. "Ausztria és a többi európai ország is a tavalyi év naivitásából idén a realitások talajára kezd lépni, és ennek megfelelően a magyar pozíciókat már elismerik" - mutatott rá a találkozón tapasztalt hangulat kapcsán az igazságügyi miniszter. Hozzátette: az informális tárgyalások során megmutatkozott, hogy a Magyarországhoz való hozzáállás teljesen más, mint tavaly nyáron volt, amit határozottan biztatónak tart. "Biztató az is, hogy az európai tisztviselőknél is azt tapasztaltam, hogy egy újfajta reflexió is megindult, a migrációs politikájukat is át kell gondolniuk" - jegyezte meg Trócsányi László. A tárcavezető a dublini egyezmény tervezett módosításáról, konkrétan annak azon kitételéről is egyeztetett a találkozó résztvevőivel, amely szerint a kvóták alapján Brüsszel által szétosztani kívánt migránsokat befogadni nem kívánó országoknak, minden egyes be nem fogadott személy után negyedmillió eurós bírságot kellene fizetniük. Rávilágított: a témáról több minisztertársával is egyeztettek, és egyetértettek abban, hogy provokációnak minősíthető az az ordító aránytalanság, amely ezen negyedmilliós összeg és azon 6 ezer euró között mutatkozik, amelyet az unió a befogadást vállaló országoknak támogatásként kínál. "Számunkra az ilyen jellegű javaslatok elfogadhatatlanok, megalázóak és visszautasítandóak" - szögezte le, hozzátéve: mindemellett bíznak abban, hogy a józan ész győz majd, és a jogszabály ezen részét nem fogadják el. Trócsányi László az európai ügyészség kialakítása kapcsán elmondta: felszólalásában jelezte, hogy Magyarország támogatja az elképzelés céljait, a korrupció elleni harcot, ugyanakkor rámutatott, hogy Magyarországon a legfőbb ügyészt az Országgyűlés választja, s ennek kapcsán az európai ügyészség kialakítása szuverenitási kérdéseket is felvet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.