Kultúra

Idén több mint egymilliárd forintos támogatás a nyári fesztiváloknak

Idén több mint egymilliárd forintos támogatás a nyári fesztiváloknak

2016. július 22., péntek
Idén több mint egymilliárd forintos támogatás a nyári fesztiváloknak

Idén összesen több mint egymilliárd forintot fordít a kormányzat a nyári zenei, művészeti és szabadidős fesztiválok támogatására - mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

A politikus a részletekről felidézte: idén 250 millió forintot fordítanak célzottan a vidéki fesztiválok támogatására, azzal a céllal, hogy minél több embernek legyen lehetősége saját lakókörnyezetében is minőségi kulturális programokat látogatni. Kiemelte: ez az összeg jövőre a duplájára, 500 millió forintra növekszik, a 2017-es költségvetési törvény alapján. Emellett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) meghívásos pályázatain keresztül 200 millió forinttal, míg az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumán keresztül további 250 millió forinttal támogatják a nyári rendezvényeket. Kulturális és turisztikai pályázatokra a kulturális tárca a turizmusért felelős minisztériummal együtt 400 milliót fordít, de számos kisebb gyermek és határon túli program is részesül a kormányzati támogatásból.

Rétvári Bence

elmondta, hogy idén 100 millió forintot kap a 25 éves Zempléni Fesztivál, támogatja a kormány a győri Györkőcfesztivált vagy a kaposvári gyermekszínházi biennálét, a színházi fesztiválok között a POSZT mellett a debreceni DESZKA vagy a nyíregyházi Vidor fesztivált, de a busójárás, az Ördögkatlan, a miskolci Cinefest nemzetközi filmfesztivál és több táncfesztivál is részesül támogatásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.