Gyulai Memorial: Márton Anita országos csúccsal negyedik

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Márton Anita

Márton Anita 19,49 méteres új országos csúccsal a negyedik helyen végzett női súlylökésben hétfőn a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyet kiélezett versenyben a kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adams nyert meg 20,19 méteres versenycsúccsal.

A mezőny már biztosítékot jelentett a magas színvonalú csatára, hiszen az idei fedettpályás világbajnoki és szabadtéri Európa-bajnoki ezüstérmes Márton mellett a kétszeres olimpiai bajnok, többszörös vb-első Adams, a világ- és idei Európa-bajnok német Christina Schwanitz és a 2016-os fedettpályás vb-győztes amerikai Michelle Carter is indult. Arra azonban valószínűleg a szervezők sem számítottak, hogy még a negyedik helyhez is a régi versenyrekordnál (19,26 méter) jobb kell.

Az első körben Márton 18,87-tel kezdett, ami 15 centivel jobb volt, mint amivel másfél hete Eb-második lett, ám ezzel is csak a harmadik helyen állt, miután Adams és Schwanitz is 19 fölé jutott. Ez azonban csak bemelegítés volt, ugyanis a második körben Adams 20,14 métert lökött, ahogy német riválisa is, Márton pedig 19,40-et, amivel nyolc centire megközelítette a tavalyi vb-n elért országos rekordját.

A folytatásban Adams és Schwanitz folytatta különversenyét, minden dobásuk 20 méter körüli volt, javítani azonban nem tudtak, s az utolsó sorozat előtt a német jobb második kísérletével (20,13 m) vezetett. Az új-zélandi sztárnak azonban volt válasza, és utolsó lökőként “ledobta” az élről riválisát, egyben 20,19-re javította a nagydíj rekordját.

Márton eközben harmadikra 19,33-ig, negyedikre pedig 19,34-ig jutott, majd ötödikre dobta 19,49-es új csúcsát. Az utolsó előtti körben Carter közben 19,56 méterrel elé került, így a békéscsabai nehézatléta – aki utolsóra érvénytelent lökött – lecsúszott a dobogóról, ám mindez nem rontotta el az új csúcsa felett érzett örömét.

Előző sztori

Megkezdődött a Fölszállott a páva balatoni tábora

Default thumbnail
Következő sztori

Szijjártó Péter: Magyarország minden támogatást megad Szerbia EU-csatlakozási folyamatához

Legutóbbi hasonló cikkek