Sport

Gyulai Memorial: Márton Anita országos csúccsal negyedik

Gyulai Memorial: Márton Anita országos csúccsal negyedik

2016. július 18., hétfő
Gyulai Memorial: Márton Anita országos csúccsal negyedik
Márton Anita

Márton Anita 19,49 méteres új országos csúccsal a negyedik helyen végzett női súlylökésben hétfőn a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyet kiélezett versenyben a kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adams nyert meg 20,19 méteres versenycsúccsal.

A mezőny már biztosítékot jelentett a magas színvonalú csatára, hiszen az idei fedettpályás világbajnoki és szabadtéri Európa-bajnoki ezüstérmes Márton mellett a kétszeres olimpiai bajnok, többszörös vb-első

Adams

, a világ- és idei Európa-bajnok német

Christina Schwanitz

és a 2016-os fedettpályás vb-győztes amerikai

Michelle Carter

is indult. Arra azonban valószínűleg a szervezők sem számítottak, hogy még a negyedik helyhez is a régi versenyrekordnál (19,26 méter) jobb kell. Az első körben

Márton

18,87-tel kezdett, ami 15 centivel jobb volt, mint amivel másfél hete Eb-második lett, ám ezzel is csak a harmadik helyen állt, miután Adams és Schwanitz is 19 fölé jutott. Ez azonban csak bemelegítés volt, ugyanis a második körben Adams 20,14 métert lökött, ahogy német riválisa is, Márton pedig 19,40-et, amivel nyolc centire megközelítette a tavalyi vb-n elért országos rekordját. A folytatásban Adams és Schwanitz folytatta különversenyét, minden dobásuk 20 méter körüli volt, javítani azonban nem tudtak, s az utolsó sorozat előtt a német jobb második kísérletével (20,13 m) vezetett. Az új-zélandi sztárnak azonban volt válasza, és utolsó lökőként "ledobta" az élről riválisát, egyben 20,19-re javította a nagydíj rekordját. Márton eközben harmadikra 19,33-ig, negyedikre pedig 19,34-ig jutott, majd ötödikre dobta 19,49-es új csúcsát. Az utolsó előtti körben Carter közben 19,56 méterrel elé került, így a békéscsabai nehézatléta - aki utolsóra érvénytelent lökött - lecsúszott a dobogóról, ám mindez nem rontotta el az új csúcsa felett érzett örömét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.