Közélet

Felértékelődnek a lakások a sétálóutcákban egy elemzés szerint

Felértékelődnek a lakások a sétálóutcákban egy elemzés szerint

2016. július 23., szombat
Felértékelődnek a lakások a sétálóutcákban egy elemzés szerint

A sétálóutcákban található lakások korlátozásokból adódó hátrányait ellensúlyozza az egyedi városi környezet előnye, az értéktöbblet mértéke azonban jelentősen függ a közvetlen környék állapotától, valamint a város más részein megvalósított fejlesztésektől - derül ki az FHB Index tematikus elemzéséből.

Az MTI-hez eljuttatott elemzés szerint a budapesti Váci utca és Ráday utca példája azt mutatja, hogy a sétálóutca népszerűségvesztése, illetve a hasonló jellegű fejlesztések felfutása mérsékli az ártöbbletet, ugyanakkor egy utca sétálóvá alakítása az árak gyors növekedését indíthatja el, ahogy a II. kerületi Lövőház utcában vagy a szegedi Kárász utcában is történt. A Váci utca Budapest legrégebbi sétálóutcája, ahol a lakásárak sokáig jóval magasabbak voltak a környékhez képest. A pesti belvárosban az elmúlt években lezajlott városfejlesztési programoknak köszönhetően azonban a Váci utca tágabb környezete jelentősen felértékelődött. Az adatok szerint tavaly a Váci utca lakásai 2,2 százalékkal voltak drágábbak a közvetlen környék ingatlanjainál, de a középárak (fajlagos medián árak) csaknem 7 százalékkal alacsonyabb szinten mozogtak, mint a sétálóutca tágabb környezetében. A Ráday utca volt a rendszerváltás utáni egyik első új sétálóutca a fővárosban, fellendülése a '90-es évek elején kezdődött, az utóbbi években azonban az egyéb belvárosi fejlesztések miatt, illetve a VII. kerület felfutásával sokat vesztett népszerűségéből. Az FHB elemzése szerint ugyanakkor a Ráday utcában található ingatlanok árai tavaly is a környék árai felett alakultak, az utcában csaknem 6 százalékkal kellett többet fizetni a lakásokért, mint a közvetlen környéken, és 5 százalékkal többet, mint tágabb környezetében. A Lövőház utcai ingatlanok jelentős árhátrányban voltak a sétálóutcává alakítás előtt, 2010-ben a Lövőház utca 11 százalékkal volt olcsóbb a közvetlen közelében található utcákhoz képest. A felújítás után, 2010 és 2015 között viszont több mint 40 százalékkal drágultak az ingatlanok. Tavaly a sétálóutca középárak alapján számolt ártöbblete szűkebb környezetével szemben csaknem 13, míg a tágabb környékkel szemben csaknem 5 százalékos volt. A szegedi Kárász utca lakásai szintén sokat profitáltak a felújításból. Korábban az árak jelentősen alatta maradtak mind a szűkebb, mind pedig az utca tágabb környezetére jellemző áraknak. Tavaly a Kárász utcában a szűkebb környéknél csaknem 21, míg a távolabbi környéknél csaknem 22 százalékkal voltak drágábbak az ingatlanok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.