Közélet

Európai Bizottság: aggodalomra ad okot a megszavazott lengyel alkotmánybírósági törvény

Európai Bizottság: aggodalomra ad okot a megszavazott lengyel alkotmánybírósági törvény

2016. július 25., hétfő
Európai Bizottság: aggodalomra ad okot a megszavazott lengyel alkotmánybírósági törvény

Számos aggályos kérdést nem sikerült eloszlatnia a lengyel parlament által előző héten elfogadott alkotmánybírósági törvénynek, sőt néhány újabb kétely is felmerült a tervezett jogszabállyal kapcsolatban - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője hétfőn Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján a szóvivő leszögezte, "tudjuk, hogy az alkotmánybíróság működéséről szóló, múlt hét pénteken megszavazott jogszabály számos fontos aggályos kérdésre nem adott megfelelő választ", a törvény kapcsán ugyanakkor néhány újabb kétely is felmerült.

Szkínász

újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brüsszeli bizottság hamarosan meg fogja vizsgálni a kérdést a Lengyelországgal szemben életbe léptetett jogállamisági mechanizmus keretében. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a brüsszeli testület továbbra is szorosan figyelemmel fogja követni a lengyelországi fejleményeket. A lengyel parlament által előző héten elfogadott, de még az államfő aláírására váró törvény az előterjesztői szerint lezárja a taláros testület körüli válságot, ellenzéki politikusok azonban úgy vélik, hogy az sérti a hatalom megosztásának elvét és megbénítja az alkotmánybíróság munkáját. Az alkotmánybíróság helyzete miatt az Európai Bizottság februárban jogállamisági mechanizmust léptetett életbe Lengyelországgal szemben, és az eljárás első szakaszának keretében június 1-jén bíráló véleményt fogadott el a lengyel jogállamiságról. A bizalmas tartalmú véleményre a lengyel külügyminisztérium június 27-én válaszolt, sajtóértesülések szerint a válasz többek között a törvényhozói munkálatokról tájékoztatta az uniós szervet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.