Közélet

EP: támogatni kellene a menedékkérők és a menekültek munkába állását a befogadó országokban

EP: támogatni kellene a menedékkérők és a menekültek munkába állását a befogadó országokban

2016. július 5., kedd
EP: támogatni kellene a menedékkérők és a menekültek munkába állását a befogadó országokban

Támogatni kell a menedékkérők és a menekültek munkába állását a befogadó országokban, mert az egyrészt segítene az érintettek emberi méltóságának helyreállításában, másrészt enyhítené a központi költségvetés terheit - hangsúlyozta az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén kedden elfogadott állásfoglalás.

A 486 igen szavazattal, 189 ellenében és 28 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumban kiemelték, hogy a lakhatáshoz, az oktatáshoz, a szociális védelemhez és a munkaerőpiachoz való hozzáférés megkönnyítése fontos szerepet játszik a menekültek önértékelésének helyreállításában és lehetővé teszi számukra, hogy önfenntartók és gazdaságilag függetlenek legyenek. A képviselők leszögezték, a "menekültek társadalmi befogadásának dinamikus, kétirányú folyamatnak kell lennie, ahol mindenkinek megvannak a jogai és kötelességei és ahol a folyamat önszabályzó módon alkalmazkodik a valós helyzethez". A nem kötelező érvényű állásfoglalásban azt írták, hogy a menekültek integrációja során nagy hangsúlyt kell fektetni a nyelvtanulásra, az érintettek önállósodása érdekében pedig fontos "korán és tisztességesen felmérni készségeiket és elismerni, érvényesíteni képesítéseiket". "Mivel néhány tagállamban és régióban még mindig riasztóan magas a fiatalkori és tartós munkanélküliség, a menekültekre és menedékkérőkre irányuló intézkedések során nem használhatók fel olyan pénzügyi források, amelyeket más hátrányos helyzetű csoportokra vonatkozó programokra szántak (...) A képviselők elutasítják, hogy a menekültek számára külön munkaerőpiacot hozzanak létre, és támogatják, hogy a mindenkori nemzeti minimálbér rájuk is érvényes legyen" - olvasható az állásfoglalásban.

Kósa Ádám

fideszes EP-képviselő szerint "a baloldali többség újra színt vallott: az EU-s álláskeresőkkel szemben a migránsokat akarja előnyben részesíteni; a demográfiai kihívás kapcsán a gyermekvállalás és a családok támogatása helyett a bevándorlást támogatja". Hangsúlyozta, az unióban 21 millió munkanélküli van, sokan fiatalok, a "kényszerbetelepítés az ő kilátásaikat csökkenti". "A Fidesz-KDNP ezt a politikát nem tudja támogatni" - tette hozzá.

Niedermüller Péter

, a Demokratikus Koalíció képviselője ezzel szemben azon véleményének adott hangot: "az európai polgárok érdeke, hogy az Európába érkezett menekültek minél gyorsabban elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon és adófizető polgárokká váljanak". Szerinte "ez jó a gazdaságnak, újabb munkahelyeket teremt, és növeli a sikeres társadalmi integrációjuk esélyét is".

Balczó Zoltán

, a Jobbik európai parlamenti képviselője ugyanakkor úgy vélekedett, hogy "a jelentés azon az illúzión alapul, hogy a bevándorlók integrálhatók az európai társadalomba, kultúrába".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.