Közélet

Egy lengyel századot Romániába, egy román századot pedig Lengyelországba irányítanak

Egy lengyel századot Romániába, egy román századot pedig Lengyelországba irányítanak

2016. július 10., vasárnap
Egy lengyel századot Romániába, egy román századot pedig Lengyelországba irányítanak

Egy lengyel századot Romániába, egy román századot pedig Lengyelországba telepítenek azoknak a döntéseknek az értelmében, amelyeket a szövetség keleti szárnyának megerősítésére hoztak a varsói NATO-csúcson - jelentették be vasárnap Andrzej Duda lengyel és Klaus Iohannis román elnök.

A lengyel és román államfő közös sajtóértekezletet tartott Varsóban, miután kétoldalú találkozásukon értékelték a varsói NATO-csúcstalálkozó eredményeit, többek között azt, hogy négy zászlóalj rotációs rendszerben fog állomásozni Lengyelországban és a balti államokban, valamint létrehoznak egy romániai és bulgáriai nemzetközi összetételű NATO-dandárt is.

Antoni Macierewicz

lengyel nemzetvédelmi miniszter már szombaton bejelentette: a lengyel vadászgépek a nyári hónapoktól részt vesznek a NATO bulgáriai és romániai rotációs légtérellenőrző missziójában, a varsói csúcson kölcsönös lengyel-román katonai jelenlétről született keretmegállapodás.

Andrzej Duda

a sajtótájékoztatón úgy értékelte: a varsói csúcsértekezlet "rendkívül fontos", egyesek szerint egyenesen "áttörés jellegű" döntéseket hozott, mindenekelőtt a keleti szárny megerősítését illetően. Elmondta: a döntések összhangban vannak azzal a nyilatkozattal, melyet tavaly novemberben Bukarestben a kilenc kelet-közép-európai államfő részvételével megtartott regionális találkozón elfogadtak. A lengyel elnök kilátásba helyezte: a "bukaresti" formátumban továbbá is egyeztetnek, idén ősszel a külügyminiszteri szintű találkozón egy újabb államfői regionális csúcsot készítenek elő.

Klaus Iohannis

a Fekete-tenger térség haditengerészeti védelmének megerősítését érintő újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Varsóban ezt a témát csak elvi szinten tárgyalták, az itt hozott döntés szerint a nemzetvédelmi miniszterek egy, konkrét megoldásokat tartalmazó koncepciót dolgoznak majd ki. Sajtóértekezletet tartott vasárnap

Jaroslaw Kaczynski

, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke is, aki úgy látta: a NATO-erők lengyelországi telepítése "egy radikális változás", valamint "valóságos nyereség" Varsó szempontjából. Újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte: amennyiben az amerikai elnökválasztásokat a demokrata jelölt,

Hillary Clinton

nyeri meg, a következő években nagyobb valószínűséggel folytatódhat az Egyesült Államok jelenlegi NATO-politikája.

Donald Trump

esetleges megválasztása esetén a helyzet kevésbé előrelátható - vélekedett a PiS elnöke. A lengyel védelmi kiadások lehetséges növelése felől tudakoló kérdésre Kaczynski úgy válaszolt: ezeket "a jelenlegi nemzetközi helyzetre való tekintettel a jövőben növelni kellene". Lengyelország jelenleg is a NATO vállalások szerint a bruttó hazai termék 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra. A szombat este befejezett varsói csúcstalálkozón a NATO keleti szárnyának megerősítése mellett arról döntöttek, hogy meghosszabbítják az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) fedőnevű NATO-missziót, sor kerül az atlanti szövetség közvetlen szerepvállalására az Egyesült Államok vezette, Iszlám Állam elleni koalícióban. A csúcs során jóváhagyott NATO-EU megállapodások értelmében megerősítik a szövetséges erőknek az Európába irányuló illegális bevándorlás és az embercsempészet elleni harcban való részvételét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.