Kultúra

Csütörtökön indul a SzegedArt fesztivál

Csütörtökön indul a SzegedArt fesztivál

2016. július 20., szerda
Csütörtökön indul a SzegedArt fesztivál

Szabadtéri kiállításokkal és koncertekkel viszi közelebb a kultúrát a helybeliekhez és a városba látogatókhoz a csütörtökön kezdődő SzegedArt fesztivál.

Németh István

, a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője a programot bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szeged fesztiválváros és ez különösen igaz nyáron. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény célja, hogy a látogatók ne csak a színházi és zenei produkciókban vagy az épületekben gyönyörködhessenek, hanem megismerhessék a város méltán híres képzőművészetét is. A Dugonics téren csütörtökön délután Figuráció-nonfiguráció címmel tizenkét szegedi vagy a városhoz kötődő szobrászművész mintegy negyven alkotását bemutató kiállítás nyílik. A szobrok között éppúgy szerepelnek portrék, mint köztéri szobrok tervei vagy absztrakt alkotások. A tárlat megnyitója után szegedi költők képzőművészekhez, illetve alkotásaikhoz írott versei hangzanak el. Este az egyetem központi épületének aulájában az iskolateremtő szegedi képzőművész, Vinkler László festményeiből nyílik kiállítás Mitológi-akt címmel. Itt mutatják be az universitas fogorvos-tudományi és mérnöki karán 1920 óta oktató professzorok portréiból összeállított Egyetemi pantheon című tárlatot is. Pénteken a Kölcsey utcában a szegedi születésű karikaturista, Szűcs Édua munkáiból láthat válogatást a közönség és tárlat nyílik az éppen 80. születésnapját ünneplő Papp György grafikusművész népi szólások és közmondások inspirálta alkotásaiból is. A Klauzál téren pedig Temesvári László gyűjteményéből nyolcvan, a száz évvel ezelőtti Szegedet ábrázoló képeslapot mutatnak be. Szombaton délután a Móra parkban a Szegedi Szépmíves Céh és a Szőregi Művésztelep festő tagjai a századforduló viseletét magukra öltve helyben készítik el és mutatják be alkotásaikat. A kiállításokat szabadtéri koncertek kísérik, fellép Gyuricza Sándor, Csallner András és Huszár Gergely gitárművész, a Dodgem együttes és a Marshing Jazz Band.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.