Gazdaság

A tavalyinál erősebb nyári szezont vár a szállodaszövetség

A tavalyinál erősebb nyári szezont vár a szállodaszövetség

2016. július 20., szerda
A tavalyinál erősebb nyári szezont vár a szállodaszövetség

A tavalyinál erősebb nyári szezonra számít a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az alapján, hogy az év első öt hónapjában minden magyarországi régióban nőtt a szállodák összes bruttó forgalma és a vendégéjszakák száma is - mondta Niklai Ákos, a szállodaszövetség elnöke az MTI érdeklődésére szerdán.

Hozzátette: a budapesti tagszállodáktól gyűjtött adatok azt mutatják, hogy júliusban, augusztusban és szeptemberben a várható szobafoglaltság a három- és négycsillagos kategóriákban egyaránt 80-90 százalékos. A szállodák jelenlegi rendelésállománya a háromcsillagos szállodákban meghaladja a tavalyit, a négycsillagos egységekben pedig a tavalyi szinten stagnál, vagy attól kissé elmarad - sorolta. A növekedés mértékét, dinamizmusát csak a két nagy nyári sportesemény - a labdarugó EB és a riói olimpia - foghatja vissza kissé, Budapest népszerűsége a külföldiek körében töretlen - tette hozzá. Az MSZÉSZ országos, vidéki foglaltsági adatokkal nem rendelkezik. Az elnök kitért arra, hogy az első öt hónapban a legnagyobb növekedést a vendégéjszakák számában a Tisza-tavi régió érte el, 44 százalékkal több, 49 ezer vendégéjszakával. A legtöbb vendégéjszakát Budapesten és a Közép-Dunavidéki régióban regisztrálták, 3,3 milliót, ami 3,1 százalékos növekedés. A második legnagyobb növekedés a Balatoni régióban volt, a több mint egymillió vendégéjszaka 13,2 százalékos növekedésnek felel meg január-májusban. A vendégéjszakákat tekintve az Észak-Magyarországi régió lett a harmadik 5 százalékos növekedéssel, 534 ezer vendégéjszakával. A vidéki városok közül kiemelkedően nőtt a vendégéjszakák száma Szegeden, Debrecenben és Hévízen. A kereskedelmi szálláshelyek belföldi bruttó szállásdíj-bevételében a régiók túlnyomó részében kétszámjegyű volt a növekedés az első öt hónapban, a külföldi bruttó szállásdíj-bevételt tekintve is mindenhol nagymértékű a növekedés, kivéve a Dél-dunántúli régióban - mondta. Hozzátette: a SZÉP-kártya továbbra is jelentős szerepet tölt be a belföldi turizmusban, az idén január-május között a szállodákban 5,371 milliárd forintot fizettek SZÉP-kártyával, ami a magyarországi hotelek belföldi 23,029 milliárd forint szállásdíj-bevételének csaknem negyede. A májusi SZÉP-kártya forgalom 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.