Közélet

A NATO nem sértette meg az Oroszországgal kötött megállapodást

A NATO nem sértette meg az Oroszországgal kötött megállapodást

2016. július 10., vasárnap
A NATO nem sértette meg az Oroszországgal kötött megállapodást

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a NATO a keleti és déli szárnyának megerősítéséről a szervezet varsói csúcstalálkozóján hozott döntésével nem sértette meg az Oroszországgal kötött megállapodást.

A szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap felidézte: a megállapodás értelmében a NATO nem állomásoztathat állandó jelleggel katonai bázisokon nehéz fegyverzetet az Oroszország határaihoz közeli országokban. Ezt nem sérti meg a szervezet, mivel - a mindössze mintegy 4000 katonából álló - alakulatok rotációs alapon lesznek a helyszíneken - vélekedett a szakértő. Hozzátette: bár jelenleg nincs orosz fenyegetés, a szövetség döntése arra szolgál, hogy ne is legyen területi fenyegetés vagy tényleges fegyveres konfliktus, valamint a Krím félszigeten tapasztalt hadviselés ne ismétlődhessen meg a balti államokban.

Gyarmati István

megjegyezte: a megállapodást az orosz fél már régen megsértette agresszív politikájával, például Grúzia és Ukrajna megtámadásával, provokációival, illetve be nem jelentett nagyszabású hadgyakorlatok rendezésével. Mindazonáltal a szakértő szerint a NATO a közeljövőben nem fog bővülni Grúziával és Ukrajnával, mert az atlanti szervezetnek nem célja Oroszország provokálása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.