Kultúra

A kóborló könyvesbolt hamarosan Szegeden is leparkol

A kóborló könyvesbolt hamarosan Szegeden is leparkol

2016. július 6., szerda
A kóborló könyvesbolt hamarosan Szegeden is leparkol
koborlo_konyvesbolt_02

"Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában" - mondta egykor Gabriel García Márquez. A Kóborló Könyvesbolt egy olyan utazó antikvárium, amely minél több településre szeretné eljuttatni a könyvvásárlás élményét. Igen, vannak olyan községek, ahol legfeljebb a könyvtári kölcsönzés adatik meg a helyieknek, ezt az űrt szeretné betölteni Péteri Judit.

Túl van a "főpróbán" a

Kóborló Könyvesbolt

, június 18-án Lajosmizsén debütált az utazó antikvárium, s az ötletgazda tervei között szerepel, hogy hamarosan Szegedre is elhozza közel félezer példányos boltját.

Péteri Juditot

körútján Ervin nevű piros kisautója kíséri, a könyvekkel jól megrakott járgány Kecskeméttől, Kerekegyházán át Nagykőrösig gurul, hogy a maga módján népszerűsítse az olvasást. "Sok olyan település van, ahol nincsenek könyvesboltok, de ahol könyvtár sincsen, ott még nagyobb lehet a Kóborló sikere" - mondta portálunknak a fiatal lány, aki többéves könyvesbolti tapasztalattal a háta mögött vágott bele a vállalkozásba. Judit a könyvek szerelmese, aki a kis- és nagyvárosok olvasóközönségét szeretné megszólítani, például bolhapiacokon, vásárokon, kulturális eseményeken, vagy akár kézműves vásárokban. Repertoárjában tud néhány, az 1900-as évek eleji kiadású kötetet, ugyanakkor igyekszik a település igényeihez igazodva alakítani a heti, kétheti rendszerességűre tervezett kirándulásokat. Szegeddel kapcsolatban megjegyezte, július 10-én, a Bödön piacra érkezik, s mivel a Tisza-parti városba jár egyetemre, ősszel már visszatérését tervezgeti. Ide elsősorban szépirodalmat, tudományos témájú és helytörténeti kiadványokat hozna, de mivel könyvbeszerzést is vállal, így abszolút az érdeklődők igényeire szabja a kínálatot.

koborlo_konyvesbolt_01

"Sokan érdeklődtek a múlt heti bolhapiacon, többen csak azért jöttek ki, mert a neten találkoztak a könyvesbolttal és érdekelte őket, miről van szó. Lajosmizse minden bizonnyal állandó állomás lesz" - mondta az első vásárnappal kapcsolatban. Judit elárulta, a kötelező irodalom nagyon kelendő volt a piacon, hiszen azok egyetlen családi könyvespolcról sem hiányozhatnak, a gyerekek pedig úgyis megöröklik egymástól. Változó kínálatú antikváriumában egyébként olyan kötetek vannak, melyeket nem lehet bárhol beszerezni. Judit magánkönyvtárában több mint 400 kötet sorakozik, s bár rendszeresen látogatja a bibliotékákat, azt ő is elismeri, az elmúlt egy évtizedben alaposan megváltoztak a kölcsönzők szokásai. A számukra fontos, értékesebb köteteket inkább birtokba veszik, ennek a szándéknak szeretne jó színtere lenni a Kóborló Könyvesbolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.