Közélet

A Brexitről és az uniós határvédelemről vitáznak az EP plenáris ülésén

A Brexitről és az uniós határvédelemről vitáznak az EP plenáris ülésén

2016. július 5., kedd
A Brexitről és az uniós határvédelemről vitáznak az EP plenáris ülésén

A migrációs válság kezelésének feladatairól és az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése részleteiről vitáznak a hétfőn kezdődött egyhetes plenáris ülésükön az Európai parlament (EP) képviselői Strasbourgban.

A képviselők kedden

Donald Tusknak

, az Európai Tanács elnökének és

Jean-Claude Junckernek

, az Európai Bizottság elnökének a részvételével vitatják meg az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló brit referendum következményeit és a múlt heti EU-csúcs eredményeit.

Martin Schulz

uniós parlamenti elnök az ülés hétfői kezdőnapján egy perc csendet rendelt el a napokban 85 éves korában elhunyt volt francia kormányfő és EP-képviselő, Michel Rocard és a terrorizmus törökországi, jemeni, bangladesi és iraki áldozatainak tiszteletére. Az EP elnöke elítélte a négy országban végrehajtott terrortámadásokat, amelyekben több mint háromszázan meghaltak és ötszázan megsebesültek. "A nemzetközi terrorizmust és gyilkos ideológiáját csak szoros és stabil nemzetközi együttműködéssel lehet visszaszorítani" - szögezte le Martin Schulz, és tolmácsolta a parlament részvétét az áldozatok családjai számára. Az Európai Parlament arról tájékoztatott, hogy a képviselők kedd reggel

Mark Rutte

holland kormányfővel értékelik a lezáródó holland elnökség munkáját, szerda reggel pedig

Robert Fico

szlovák miniszterelnökkel vitatják meg a július 1-jén kezdődött szlovák EU-elnökség prioritásait. Az első szlovák EU-elnökség a hírek szerint a gazdasági növekedés, az egységes piac, a migrációs politika és a külpolitika területein szeretne eredményeket felmutatni. Az EP kedden vitázik és szerdán szavaz a Frontex és a nemzeti hatóságok erőit egyesítő közös európai határ- és parti őrség felállításáról. A tervek szerint továbbra is a tagállamok felügyelik saját határaikat, viszont segítséget kérhetnek a gyors reagálásra képes európai határ- és parti őrségtől (EBCG), ha az EU külső határai nyomás alá kerülnek. Amennyiben a tagállam nem kér, és fogad el segítséget, de a helyzet a schengeni határokat veszélyezteti, az adott ország szomszédjai átmenetileg újra bevezethetik a belső határellenőrzést a vele közös határszakaszokon. Az ügynökségnek emellett nagyobb szerepet szánnak a migránsok visszaküldésében is. Az EP plenáris ülésének nyári ülésén a képviselők szavaznak a társasági adózás átalakításáról szóló javaslatokról is. A tisztességesebb és világosabb társasági adó szabályokról szóló tervezet többek között uniós szintű tulajdonjogi nyilvántartást, adóparadicsomokra vonatkozó feketelistát, a nem együttműködő bíróságok elleni szankciókat, a bankokra és adótanácsadókra vonatkozó magatartási szabályzatot és az uniós kereskedelmi megállapodások kapcsán a jó adóügyi kormányzásra vonatkozó szabályok beépítését javasolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.