Bulvár

A bikákkal való kegyetlenkedés elítélését kérte a Spanyolországba látogató Barack Obamától egy indiai miniszter

A bikákkal való kegyetlenkedés elítélését kérte a Spanyolországba látogató Barack Obamától egy indiai miniszter

2016. július 3., vasárnap
A bikákkal való kegyetlenkedés elítélését kérte a Spanyolországba látogató Barack Obamától egy indiai miniszter

A bikákkal való kegyetlenkedés elítélését kérte a jövő hét végén Spanyolországba látogató Barack Obama amerikai elnöktől Maneka Gandhi indiai miniszter, aki levelében arra is felszólította az Egyesült Államok vezetőjét, hogy ne vegyen részt a bikafuttatásról híres pamplonai San Fermín ünnepen.

Az állatok jogainak harcosaként ismert indiai nőjogi és gyermekvédelmi miniszter levelét a PETA állatvédő szervezet tette közzé. Maneka Gandhi, aki India volt miniszterelnökének, a néhai Indira Gandhinak a menye, azt hangsúlyozta: Barack Obama, hatalmi pozíciójánál fogva jelentős hatást gyakorolhatna, ha nyilvánosan szót emelne a bikaviadalok kegyetlensége ellen ahelyett, hogy részt vesz a bikafuttatáson. Josh Earnest fehér házi szóvivő reagálásában azt közölte: bár az elnököt valószínűleg érdekelné, egyelőre nem tudni, hogy hivatalos programja lehetővé teszi-e számára a pamplonai látogatást. Az amerikai elnök kétnapos spanyolországi látogatásának eddig ismerté vált programjában nem szerepel a San Fermínen való részvétel. A tervek szerint meglátogat egy amerikai katonai bázist Andalúziában, valamint a spanyol uralkodóval, az ügyvezető miniszterelnökkel és a legnagyobb parlamenti pártok vezetőivel találkozik. A több mint egy hétig tartó San Fermín-ünnep három nappal Obama érkezése előtt veszi kezdetét. Az esemény eredete a középkorba nyúlik vissza, a város első püspökét és védőszentjét, San Fermínt ünneplik ilyenkor. Az ünnep leghíresebb eleme a bikafuttatás, amikor a belváros szűk utcáinak csúszós macskakövein fut a tömeg egy szabadon engedett bikacsorda elől. Emellett minden évben több száz vallási, kulturális, hagyományőrző programot is tartanak. A bika legyőzésének nemcsak Spanyolországban, hanem például Indiában is van hagyománya. Az évszázadokra visszanyúló dzsallikattu, a tamil aratási ünnep része. A bikákat férfiak kergetik, hogy a földre teperjék őket, és megszerezzék a szarvukra erősített díjakat. Az állatokat nem ölik meg, de az állatvédők kínzásnak tartják ezt a hagyományt, mert a bikák megsérülnek a küzdelemben. Az indiai legfelsőbb bíróság az év elején újabb határozatban erősítette meg a dzsallikattu néven ismert tamilnadui bikaviadal tilalmát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.