Kultúra

1956: kezdődik az emlékév hivatalos dalának felvétele

1956: kezdődik az emlékév hivatalos dalának felvétele

2016. július 12., kedd
1956: kezdődik az emlékév hivatalos dalának felvétele
Schmidt Mária

A következő két napban veszik fel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének hivatalos dalát, amelynek zenéjét a több világslágert jegyző Desmond Child jegyzi - jelentette be kedden Budapesten sajtótájékoztatón Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza múzeum alapító főigazgatója.

Elmondta: olyan dal megszületése a cél, amely a mai fiataloknak a művészet eszközeivel teszi újraélhetővé azt a hat évtizeddel ezelőtti pillanatot, amikor "a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy megharcoljon a szabadságért és a függetlenségért, és azokért a pillanatokért, amelyekért érdemes élni". Az MTI érdeklődésére megjegyezte: szempont volt az is, hogy magyar származású szerző jegyezze a dalt, utalva arra, hogy a szerző apai ágon magyar, így 1956-ot "belülről, a szívéből érzi és fontos neki".

Desmond Child

azt mondta:

Orbán Viktor

miniszterelnök idén áprilisi washingtoni látogatása idején kezdtek beszélgetni arról, hogy megszülessen egy ilyen "himnusz jellegű" dal, amely egyszerre tiszteleg a múlt áldozatvállalása előtt és fordul a jövő felé. A több világsztárnak - köztük az Aerosmithnek,

Bonnie Tylernek

,

Chernek

, a Kissnek,

Ricky Martinnak

,

Robbie Williamsnek

és

Shakirának

- is slágerré vált dalt író 62 éves Desmond Child elhárította az MTI érdeklődését, hogy ki az a mintegy tíz neves magyar művész, aki csaknem ötventagú kórus és zenekar kíséretében énekli majd a szerdai és csütörtöki felvételen a dalt, amelynek magyar és angol változata is lesz. Hangsúlyozta: a második világháború után a tengerentúlra kivándorolt "száz százalékig magyar" édesapjával sokat járt Budapesten, így sok emléke van Magyarországról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.