Írjon nekünk

Közélet

Még mindig vitatják a Jókai utcai ház lakói a fűtésszámlákat – az IKV felajánlotta, hogy megnézhetik a kért dokumentumokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

jobbik_ikv_sajttaj003kf

A Dáni utcában, az IKV székháza előtt tartottak sajtótájékoztatót a lakók és Tóth Péter. Sikerült elérni, hogy az IKV vezetője személyesen fogadja őket. Meggyőzni nem sikerült egymást, de a lakók élnek a cég által felajánlott betekintési lehetőséggel a számlák ügyében.

Február óta tiltakoznak az Jókai utca 7. szám alatti társasház lakói az IKV által több évre visszamenőlegesen kiküldött, magas összegű elszámoló számlák miatt. Több lakó említette, 800-900 ezer forintos tartozásokról is kaptak csekket. Tóth Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője és az ingatlan lakói az IKV Dáni utcai székházánál tartottak sajtótájékoztatót.

“A szerdai bizottsági ülésen meglepett Kardos Kálmán vezérigazgató úr nyilatkozata, aki szerint én hamis ígéretekkel félrevezetem a lakókat, és azt a látszatot keltem, hogy nem kell majd fizetniük. Erről is szeretnék tőle kérdezni, mert úgy érzem, nem volt ilyen célom ezzel a házzal kapcsolatban sem, egyértelműen csak a gázfogyasztás pontos kiszámítását kértük az IKV Zrt.-től” – mondta Tóth Péter.

Megjegyezte, adatigényléseire, amelyeket május 5-én nyújtott be, azóta sem kapott választ, így nem tudja, hogy milyen számlák alapján számlázott tovább az IKV. Nem érti azt sem, hogy miért hárítja tovább az IKV azt a számlát, ami akkor alakult ki, mikor két mérőórából egyet nem olvasott le a Főgáz, élhetett volna kifogással már akkor. 2010-ben 9 milliós fűtésszámla volt, 2011-ben 36 milliós, szerinte ha a fele hiányzott az első évből, akkor is csak 27 millióra jön ki a második. Rámutatott, ez a számla okozza a kintlévőségek nagy részét, ezért érdeklődnek a lakók a kiszámítási mód iránt, s egyben vitatják az összeget. Tóth Péter aggódott amiatt is, hogy nem lehetett-e esetleg összekeverve az üzlethelyiségek, lakások fogyasztásának elszámolása, mert korábban Jókai utca 7-re kaptak számlát, most pedig már 7-9-re, pedig külön kazánon vannak a közületi fogyasztók. A várostya nem értette, miért kell sajtótájékoztatót összehívniuk az IKV elé, hogy fogadja őket Kardos Kálmán, az IKV elnök-vezérigazgatója, miért nem jött el egy lakógyűlésre sem. (A sajtótájékoztató előtt néhány perccel jött ki az IKV rendésze azzal az üzenettel, hogy személyesen hallgatja meg a vezető panaszaikat.)

jobbik_ikv_sajttaj004kf

Schmitkó Eszter a lakók nevében kérte, hogy bizonyítékokra alapozzon az IKV, mutassa be az eredeti számlákat. Nehezményezte, hogy csak az egyik oldalt – az önkormányzati céget – hallgatta meg a pénzügyi bizottság, a lakók véleményére azonban nem voltak kíváncsiak. Úgy gondolja, ők tisztességes állampolgárok, rendesen fizető bérlők, s továbbra is vitatják az összeget.

“Ne a képviselő urat és minket járassanak le, hanem mutassák meg a bizonyítékokat” – kérte Schmitkó Eszter. Hangsúlyozta, közösen döntöttek úgy februárban, hogy segítséget kérnek, több helyre mentek, de végül csak Tóth Péter vállalta az ügyüket. “Szó nincs arról, hogy ő fűtene minket, s csak megköszönni tudjuk a tőle kapott segítséget” – tette hozzá.

Ha bármiféle vita alakul ki az IKV és a bérlők között, azt nem az utcán, politikai cirkusz keretében kell megbeszélni. Mi is azon vagyunk, hogy képviseljük az önök érdekeit. Nem az IKV fűt, hanem a társasház saját magának, tehát önök a társasház 95 albetétjének tartoznak – mondta Kardos Kálmán már az IKV székházának udvarán. Azt gondolja, a probléma abból ered, hogy elődei csak az előleget szedték be, ami hosszú ideje nem változott, miközben a gázár növekedett, majd később csökkent. A két fogyasztásmérő óra közül az egyik a lakásokét méri, a másik az üzletekét, az utóbbit leolvasta az illetékes cég 2010-ben, de nem számlázta ki a Főtáv.

jobbik_ikv_sajttaj009kf

Kardos szerint az elődei szóltak előre, hogy a lakók tartalékoljanak, felhívták a figyelmüket arra, hogy később vissza kell fizetni az összegeket, a megjelent Jókai utcaiak azonban cáfolták ezt. Kiderült, a bérlők nem, csak a tulajdonosok szavaztak, így az ők valóban nem voltak döntéshozó helyzetben, habár pénzüket ők is visszakapták.

A társasházi lakások bérlői szerettek volna arról is tudni, miért változott meg a számlázási cím. Az elnök-vezérigazgató erre azt válaszolta, hogy nem lehetett másképpen, mert a vonatkozó kormányrendelet így írja elő, igaz, az is szerepel benne, hogy másképp is dönthetnek. A 2008-ban elfogadott szmsz szerint a közületek és a lakások fogyasztását együtt számolják, amit most 2016-ban módosítottak a lakók kérésére, de ennek nem tudnak visszamenőleges hatállyal érvényt szerezni. Úgy gondolja, eddig jogszabálykövető magatartást tanúsítottak, s ha külön számolták volna, az sem jelentett volna a végső összegnél nagy különbséget. Tóth Péter rákérdezett Kardos Kálmán szerdai kijelentésére, amihez annyit tett hozzá a cégvezető, hogy akár fel is mondhatnának a befizetetlen csekkek miatt.

A 2011-es 36 millió forintos számlának Kardos Kálmán szerint három oka van: a “másfél évnyi” fogyasztás, az átlagosnál hidegebb tél és a pont akkor tetőző gázárak miatt. Elmondta, évente átlagosan 22 millió forintot fogyasztanak lakók (Tóth Péter megjegyezte: az ő rendelkezésére bocsátott IKV-adatok szerint 18 millió forintot). Az IKV-vezér felsorolta a szezononként elfogyasztott gázmennyiséget: a legmagasabb 2010-2011-es időszakban volt, a legalacsonyabb 2013-2014-ben. Végül felajánlotta, hogy egy háromfős bizottság megtekintheti a számlákat, akár egy-két hétig vizsgálhatja azokat. A lakók végül elfogadták a lehetőséget, mert bíznak abban, hogy igazukat bizonyíthatják.

Kommentek

Közélet

Szeged ízei 3. rész: steak nagyhatalommá válik a Monster Downtown

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A belvárosi étteremben közel szeretnék hozni a gasztronómiát a szegediekhez.

Tovább olvasom

Közélet

Kiakadtak a tápéiak a csatorna felújítás miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Le fogják zárni az Irinyi János utcát, így csak nagy kerülővel tudnak a városrészbe jutni a tápéiak.

Tovább olvasom

Közélet

Lekapcsolták Magyarországon az Iszlám Állam egyik vezetőjét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szír férfi 2016-ban kivégzésekben vett részt.

Tovább olvasom

Aktuál