Közélet

Még mindig vitatják a Jókai utcai ház lakói a fűtésszámlákat - az IKV felajánlotta, hogy megnézhetik a kért dokumentumokat

Még mindig vitatják a Jókai utcai ház lakói a fűtésszámlákat - az IKV felajánlotta, hogy megnézhetik a kért dokumentumokat

2016. június 17., péntek
Még mindig vitatják a Jókai utcai ház lakói a fűtésszámlákat - az IKV felajánlotta, hogy megnézhetik a kért dokumentumokat
jobbik_ikv_sajttaj003kf

A Dáni utcában, az IKV székháza előtt tartottak sajtótájékoztatót a lakók és Tóth Péter. Sikerült elérni, hogy az IKV vezetője személyesen fogadja őket. Meggyőzni nem sikerült egymást, de a lakók élnek a cég által felajánlott betekintési lehetőséggel a számlák ügyében.

Február óta

tiltakoznak az Jókai utca 7. szám alatti társasház lakói az IKV által több évre visszamenőlegesen kiküldött, magas összegű elszámoló számlák miatt. Több lakó említette, 800-900 ezer forintos tartozásokról is kaptak csekket.

Tóth Péter

, a Jobbik önkormányzati képviselője és az ingatlan lakói az IKV Dáni utcai székházánál tartottak sajtótájékoztatót. "A szerdai bizottsági ülésen meglepett

Kardos Kálmán

vezérigazgató úr nyilatkozata, aki szerint én

hamis ígéretekkel félrevezetem a lakókat

, és azt a látszatot keltem, hogy nem kell majd fizetniük. Erről is szeretnék tőle kérdezni, mert úgy érzem, nem volt ilyen célom ezzel a házzal kapcsolatban sem, egyértelműen csak a gázfogyasztás pontos kiszámítását kértük az IKV Zrt.-től" - mondta Tóth Péter. Megjegyezte, adatigényléseire, amelyeket május 5-én nyújtott be, azóta sem kapott választ, így nem tudja, hogy milyen számlák alapján számlázott tovább az IKV. Nem érti azt sem, hogy miért hárítja tovább az IKV azt a számlát, ami akkor alakult ki, mikor két mérőórából egyet nem olvasott le a Főgáz, élhetett volna kifogással már akkor. 2010-ben 9 milliós fűtésszámla volt, 2011-ben 36 milliós, szerinte ha a fele hiányzott az első évből, akkor is csak 27 millióra jön ki a második. Rámutatott, ez a számla okozza a kintlévőségek nagy részét, ezért érdeklődnek a lakók a kiszámítási mód iránt, s egyben vitatják az összeget. Tóth Péter aggódott amiatt is, hogy nem lehetett-e esetleg összekeverve az üzlethelyiségek, lakások fogyasztásának elszámolása, mert korábban Jókai utca 7-re kaptak számlát, most pedig már 7-9-re, pedig külön kazánon vannak a közületi fogyasztók. A várostya nem értette, miért kell sajtótájékoztatót összehívniuk az IKV elé, hogy fogadja őket Kardos Kálmán, az IKV elnök-vezérigazgatója, miért nem jött el egy lakógyűlésre sem.

(A sajtótájékoztató előtt néhány perccel jött ki az IKV rendésze azzal az üzenettel, hogy személyesen hallgatja meg a vezető panaszaikat.)

jobbik_ikv_sajttaj004kf

Schmitkó Eszter

a lakók nevében kérte, hogy bizonyítékokra alapozzon az IKV, mutassa be az eredeti számlákat. Nehezményezte, hogy csak az egyik oldalt - az önkormányzati céget - hallgatta meg a pénzügyi bizottság, a lakók véleményére azonban nem voltak kíváncsiak. Úgy gondolja, ők tisztességes állampolgárok, rendesen fizető bérlők, s továbbra is vitatják az összeget. "Ne a képviselő urat és minket járassanak le, hanem mutassák meg a bizonyítékokat" - kérte Schmitkó Eszter. Hangsúlyozta, közösen döntöttek úgy februárban, hogy segítséget kérnek, több helyre mentek, de végül csak Tóth Péter vállalta az ügyüket. "Szó nincs arról, hogy ő fűtene minket, s csak megköszönni tudjuk a tőle kapott segítséget" - tette hozzá. Ha bármiféle vita alakul ki az IKV és a bérlők között, azt nem az utcán, politikai cirkusz keretében kell megbeszélni. Mi is azon vagyunk, hogy képviseljük az önök érdekeit. Nem az IKV fűt, hanem a társasház saját magának, tehát önök a társasház 95 albetétjének tartoznak - mondta Kardos Kálmán már az IKV székházának udvarán. Azt gondolja, a probléma abból ered, hogy elődei csak az előleget szedték be, ami hosszú ideje nem változott, miközben a gázár növekedett, majd később csökkent. A két fogyasztásmérő óra közül az egyik a lakásokét méri, a másik az üzletekét, az utóbbit leolvasta az illetékes cég 2010-ben, de nem számlázta ki a Főtáv.

jobbik_ikv_sajttaj009kf

Kardos szerint az elődei szóltak előre, hogy a lakók tartalékoljanak, felhívták a figyelmüket arra, hogy később vissza kell fizetni az összegeket, a megjelent Jókai utcaiak azonban cáfolták ezt. Kiderült, a bérlők nem, csak a tulajdonosok szavaztak, így az ők valóban nem voltak döntéshozó helyzetben, habár pénzüket ők is visszakapták. A társasházi lakások bérlői szerettek volna arról is tudni, miért változott meg a számlázási cím. Az elnök-vezérigazgató erre azt válaszolta, hogy nem lehetett másképpen, mert a vonatkozó kormányrendelet így írja elő, igaz, az is szerepel benne, hogy másképp is dönthetnek. A 2008-ban elfogadott szmsz szerint a közületek és a lakások fogyasztását együtt számolják, amit most 2016-ban módosítottak a lakók kérésére, de ennek nem tudnak visszamenőleges hatállyal érvényt szerezni. Úgy gondolja, eddig jogszabálykövető magatartást tanúsítottak, s ha külön számolták volna, az sem jelentett volna a végső összegnél nagy különbséget. Tóth Péter rákérdezett Kardos Kálmán szerdai kijelentésére, amihez annyit tett hozzá a cégvezető, hogy akár fel is mondhatnának a befizetetlen csekkek miatt. A 2011-es 36 millió forintos számlának Kardos Kálmán szerint három oka van: a "másfél évnyi" fogyasztás, az átlagosnál hidegebb tél és a pont akkor tetőző gázárak miatt. Elmondta, évente átlagosan 22 millió forintot fogyasztanak lakók (Tóth Péter megjegyezte: az ő rendelkezésére bocsátott IKV-adatok szerint 18 millió forintot). Az IKV-vezér felsorolta a szezononként elfogyasztott gázmennyiséget: a legmagasabb 2010-2011-es időszakban volt, a legalacsonyabb 2013-2014-ben.Végül felajánlotta, hogy egy háromfős bizottság megtekintheti a számlákat, akár egy-két hétig vizsgálhatja azokat. A lakók végül elfogadták a lehetőséget, mert bíznak abban, hogy igazukat bizonyíthatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.