Közélet

Szombatra már csaknem az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt

Szombatra már csaknem az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt

2016. június 24., péntek
Szombatra már csaknem az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt
nyar_hoseg_kanikula_mti

A tartós hőség miatt már csaknem az egész országra narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombaton a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27-28 Celsius-fok körül alakul. A hőség veszélye miatt Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú, az ország többi területére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy szombaton is a figyelmeztetési értéket meghaladó 8,5-ös, vagyis extrém UV-B sugárzás várható. Ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás alatt bőrpír keletkezhet, ezért azt kérik, 11 és 15 óra között, aki teheti, kerülje a napozást. Az előrejelzés szerint szombaton tetőzik a hőség. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 19-24 fok között várható, néhol 16-18 fokig hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 33-37 fok között alakul. A késő délutáni, esti órákban az Alpokalján, a délnyugati határvidéken, illetve az Északi-középhegységben, az Alföldön lehetnek elszórtan záporok, zivatarok. Az előrejelzés szerint vasárnap, egy érkező hidegfront hatására, fokozatosan megszűnik majd a kánikula. Vasárnap reggel szórványosan, később egyre többfelé várható zápor, zivatar. Emellett helyenként megerősödik a szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Vasárnap a leghidegebb órákban 17-22 fok lehet. Napközben általában 29-34 fokig melegszik a levegő, a Nyugat-Dunántúlon viszont már csak 26-28 fok valószínű. Az országos tisztifőorvos korábban vasárnap éjfélig adott ki hőségriasztást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.