Kultúra

Színes programok a vásárhelyi Múzeumok Éjszakáján

Színes programok a vásárhelyi Múzeumok Éjszakáján

2016. június 15., szerda
Színes programok a vásárhelyi Múzeumok Éjszakáján

Számos programmal várják a hódmezővásárhelyi közgyűjtemények a látogatókat a június 25-i, szombati Múzeumok Éjszakáján.

A Tornyai János Múzeum, az Emlékpont és az Alföldi Galéria 18 órától éjfélig tart nyitva. A múzeumi sétálójegy ára 600 forint, 14 éven aluliaknak viszont a belépés ingyenes.

Tornyai János Múzeum

Kiállítás: Munkácsytól Tóth Menyhértig

Munkácsytól Tóth Menyhértig terjed az a válogatás, amely a Kovács Gábor Gyűjtemény remekművein keresztül kíséri végig a magyar festészet fejlődését a 19. század utolsó harmadától az 1960-as évekig. A Tornyai János Múzeum és Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös kiállítása olyan meghatározó stíluskorszakokat érint, mint a

Munkácsy Mihály

mellett

Paál László

és

Mészöly Géza

nevével jelzett realizmus, a Münchenben virágzó naturalizmus, a nagybányai festőtelep plein air törekvései vagy a Nyolcak festőcsoporttal a hazai piktúrában is meghonosodó posztimpresszionizmus. Természetesen nem maradnak ki a válogatásból az olyan állócsillagok sem, mint

Gulácsy Lajos

,

Csontváry Kosztka Tivadar

vagy

Rippl-Rónai József

.

Program:

- 18.00-20.00: Színezz fehérrel!

Alkotó program kicsiknek és nagyoknak Tóth Menyhért alkotásaihoz kapcsolódóan.

- 19.00-20.00: Kóstolj csokitallért!

A helyszínen készülnek a Kingéci éremkincs édes másolatai.

- 20.00-20.30: "A mag el van vetve"

Tóth MEnyhért festői világa - zene-mozgás-képzőművészet performance Atlasz Gábor társulatának előadásában.

- 18.00-23.00: 70 év nagyjai kvíz

Kvízjáték a tárlathoz kapcsolódóan.

- 23.00: eredményhirdetés

Az est zárásaként értékes nyeremények találnak gazdára.

Alföldi Galéria

Kiállítás: Vásárhelyi szimpóziumok 2015

Közel két évtizedes múltra tekint vissza Hódmezővásárhelyen a művészeti szimpóziumok sora: évről évre elismert ipar-, fotó- és képzőművészek alkotnak több héten át a városban. A tavalyi „együttgondolkodások” eredményeit egy közös kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők az Alföldi Galériában. A látogatók megláthatják, hogy értelmezte a 18. Kerámia Szimpózium tizenhárom résztvevője az Európa közepén témát, és miként "öntötték anyagba" a művészek az itt szerzett inspirációkat. A fotószimpózium alkotói a Tisza holtága mentén készítették el fényképsorozataikat. A kiállítás címéül nem véletlenül választották a Hommage á Nagygyörgy Sándor-t, ugyanis a vásárhelyi születésű neves természetfotós alkotásaival együtt mutatják be a Mártély ihletésére készült közel félszáz művészi felvételüket. A 17. Vásárhelyi Képzőművészeti Szimpóziumon résztvevő tíz alkotó Vásárhelyi Pannó címmel közös vászonra közösen alkotva készített el egy művet, melyet az egyéni munkáikkal együtt tekinthetnek meg a Kossuth téri kiállítóhelyre betérők. A 2015. évi vásárhelyi szimpóziumok alkotásaiból nyíló tárlat július 10-ig látogatható az Alföldi Galéria földszintjén.

Program:

- 21.00: Tudomány, művészet vagy mágia?

Szemtanúja lehet, ahogyan a korabeli műterem életre kel.

Emlékpont

Program:

- 18,00: Keressük Mása mását!

A Mása és a medve című, népszerű rajzfilmsorozat Másájához leginkább hasonló kislányt keressük. A gyerekek magukra ölthetik Mása ruháját és fotózkodhatnak a medvével.

- 20.00: születésnap

Megérkezik az idén tízéves Emlékpont hatalmas születésnapi tortája, amelyet minden látogató megkóstolhat

- 20.30: Dr. Rock rendelése

Pleskonics András vetítéssel illusztrált óráján mutatja be a 70-es, 80-as évek legnépszerűbb slágereit, amelyekre a látogatók akár táncra is perdülhetnek.

MuzEj_webes

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.