Közélet

Szijjártó: Magyarország sürgeti Albánia euroatlanti integrációját

Szijjártó: Magyarország sürgeti Albánia euroatlanti integrációját

2016. június 21., kedd
Szijjártó: Magyarország sürgeti Albánia euroatlanti integrációját
Szijjártó Péter; BUSHATI, Ditmir

Magyarország sürgeti Albánia euroatlanti integrációját, és arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az országgal - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott albán kollégájával kedden Budapesten.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: Magyarország stratégiai és nemzetbiztonsági érdeke a béke és stabilitás a Nyugat-Balkánon, és ebből a szempontból Albánia kulcsfontosságú. A stabilitáshoz és békéhez vezető leggyorsabb és legegyszerűbb út a térségben az euroatlanti integráció, ezért Magyarország támogatja az EU bővítését a Nyugat-Balkánon - magyarázta. Megjegyezte: ha a britek úgy voksolnának a héten, hogy országuk elhagyja az uniót, az rendkívüli módon hátráltatná az EU bővítését is, márpedig stratégiai érdek a bővítés felgyorsulása a régióban.

Szijjártó Péter

beszélt arról is, hogy a terrorellenes küzdelemről és a bevándorlásról is tárgyalt albán partnerével, és ez a két kérdés összefügg egymással. Részben a terrorszervezetek térnyerése miatt van bevándorlási válság Európában, és a bevándorlás lehetőséget ad e szervezetek harcosainak Európába juttatására, ami növeli a terrorfenyegetettséget. Folytatni kell a terrorellenes küzdelmet, együtt kell működni az észak-afrikai és közel-keleti országokkal, meg kell állapodni velük, hogy ott legyenek hotspotok, így az EU és a Nyugat-Balkán területén kívül születhet döntés arról, hogy jogosult-e valaki bejönni Európába - mutatott rá. Hozzátette: a minimumra kell szorítani az ide bevándorlók számát. A külügyminiszter közölte: a két ország politikai kapcsolataiban nincsenek nyitott kérdések. A gazdasági együttműködést illetően elmondta: a kétoldalú kereskedelmi forgalom 16 százalékkal nőtt tavaly, az idei év első negyedévében pedig 25 százalékkal, és jó lehetőségek kínálkoznak a további bővülésre. Az Eximbank 208 millió eurós hitelkeretet nyitott magyar és albán vállalatok együttműködésének ösztönzésére, a Fővárosi Vízművek stratégiai partnere a Tiranai Vízművek, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. pedig elindul azon a tenderen, amely Macedónia és Albánia magasfeszültségű villamosvezetékeinek összekötésére vonatkozik - közölte. Hozzáfűzte: decembertől közvetlen légi összeköttetetés létesül Tirana és Budapest között.

Ditmir Bushati

albán külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar-albán politikai kapcsolatok régóta kiválóak, így a gazdasági együttműködés is jól alakulhat. Úgy vélte, sok lehetőség van a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésére, amit segíthet a hamarosan induló közvetlen légi összeköttetés a két ország között, továbbá az Eximbank hitelkerete is. Az albán miniszter méltatatta a magyar-albán kapcsolatok történelmi múltját, és megköszönte, hogy Magyarország ösztöndíjat biztosít albán diákoknak itteni tanulmányaik folytatásához. Ditmir Bushati kiemelte, hogy országa igyekszik minél közelebb kerülni az EU-hoz, és üdvözölte, hogy Magyarország támogatja ebben. Kérdésre azzal kapcsolatban, hogy kedden letartóztattak egy férfit Brüsszelben, miután robbanóövhöz hasonló tárggyal sétált be egy bevásárlóközpontba, Szijjártó Péter elmondta: ez az eset is rávilágít arra, hogy mindenkinek szerte Európában fokozott óvatosságot kell tanúsítania, különösen Belgiumban, ahol továbbra is hármas szintű terrorkészültségi figyelmeztetés van érvényben. A hatóságok próbálják elejét venni az újabb tragédiáknak és merényleteknek, de fokozott elővigyázatosságra van szükség - közölte. Hangsúlyozta: Európa megvédése minden eddiginél fontosabb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.