Kultúra

Százéves álom valósul meg: megérkezett Nápolyból Szegedre a Pompeji-kollekció

Százéves álom valósul meg: megérkezett Nápolyból Szegedre a Pompeji-kollekció

2016. június 12., vasárnap
Százéves álom valósul meg: megérkezett Nápolyból Szegedre a Pompeji-kollekció
Pompeji_erkezes11

Százéves álom valósult meg szombat este Szegeden. Közel 100 esztendeje Móra Ferenc írt arról egy újságcikkben, hogy egyszer majd el kell hozni a szegedi múzeumba Pompeji köveit. Ez most valóra vált: szombaton este nyolc óra öt perckor megérkezett Nápolyból a "Pompeji köveket" szállító kamion.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett meg Nápolyból a Pompeji-kiállítás kollekciója a Móra Ferenc Múzeumhoz. A kamion nem sokkal nyolc óra után gördült be a múzeum bejáratához, majd tíz szakember körülbelül két órán keresztül rakodta ki a tárgyakat rendőrök jelenlétében. A speciális, duplafalú dobozok rejtik azt a 120, felbecsülhetetlen értékű tárgyat, melyek megélték a Vezúv 79-es kitörését. A legnagyobb figyelmet a Poszeidón-szoborra kellett fordítani: a több mint két méter magas szobor közel egy tonnát nyom, így a mozgatásához több mint tíz emberre volt szükség. A szállítódoboza is óriási méretű, mely éppen hogy csak befért a múzeum bejáratán és a díszterem ajtaján. A márványszobrot méretei és állapota miatt a bepakolás utáni percekben azonnal ki kellett bontani. Az olasz múzeum munkatársai zseblámpával vizsgálták át a remekművet, hogy meggyőződjenek róla: semmilyen baj sem érte a felbecsülhetetlen eszmei értékű szobrot. A tárgyak most bő egy napon keresztül akklimatizálódnak, majd az olasz és a magyar múzeum munkatársai együtt kezdik meg kicsomagolásukat a jövő hét folyamán. A szegedi Pompeji-kiállítás a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én nyitja meg kapuit a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Kass Galériában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.