Kultúra

Sándorfalván a zenei élet krémje – a megyei elnök is a dobok mögé ült + FOTÓK

Sándorfalván a zenei élet krémje – a megyei elnök is a dobok mögé ült + FOTÓK

2016. június 30., csütörtök
Sándorfalván a zenei élet krémje – a megyei elnök is a dobok mögé ült + FOTÓK
BC5K3842

A X. Sándorfalvi Könnyűzenei Táborban fellépett a Stoni Blues Band is, együtt zenélt Tátrai Antal, Kaszás László és Kakas Béla.

A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola idén szervezésében a héten immár tizedik alkalommal rendezik meg az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Sándorfalvi Könnyűzenei Tábort, ahová 6 éves kortól várják a tanulni vágyó fiatalokat. A nemzetközi rendezvény rangját jól mutatja, hogy a helyi iskola elismert előadóművészei és kiváló pedagógusai mellett olyan visszatérő vendégtanárok oktatják a résztvevőket, mint

Pély Barnabás,

a Kodolányi János Főiskola dzsessz-ének tanszékének vezetője,

Mits Gergő,

a főiskola dzsessz tanszakának vezetője,

Nagy Ádám

(Roy&Ádám Trió),

Köllner Dániel, Matthew Mitchell

(Új-Zéland), valamint

Pleskonics András,

alias „Dr. Rock” zenetörténeti előadó. Az utóbbi évek vendégtanárai és előadói között ott találjuk mások mellett

Malek Andreát, Abebe Dánielt

(Bebét),

Tátrai Tibort, Mohai Tamást, Tóth-Bagi Csabát, Kertész Ákost

és

Sárközy Fannit,

míg idén a közel száz táborlakó számára

Winand Gábor, Tornóczky Ferenc,

Abebe Dániel, Nagy Ádám,

Nagy János, Mits Márton,

Malek Andrea és

Szendőfi Péter

is kurzust tart. Az esemény egyik fénypontja és kiemelkedő programja a kedd esti koncert volt, ahol a Stoni Blues Band örömzenélt a Pallavici-kastély kertjében. Az ország-, sőt Európa-szerte ismert bluesgitáros,

Tátrai Antal

mellett

Kaszás László,

az iskola igazgatója, "a tábor arca" játszott basszusgitáron, a dobok mögött pedig

Kakas Béla,

Sándorfalva korábbi polgármestere, a Csongrád Megyei Közgyűlés jelenlegi elnöke ült. Kakas Béláról köztudott, hogy nagy pártfogója a művészeteknek és a fiatalok művészeti oktatásának, nevelésének – de honnan is jött a koncert ötlete? „Annak idején, a beatkorszak hajnalán, az 1960-as, 1970-es években dobosként zenekarommal aktív részese voltam Pécs város zenei életének. Ebben a tíz gyönyörű, emlékezetes esztendőben avantgárd módon bluest, dzsesszt, funkyt játszottunk. Innen származik a kapcsolatom és a barátságom Tátrai Antal Stonival, a híres bluesgitárossal, akivel aztán valahogy hosszú ideig nem tudtunk személyesen találkozni, majd nemrég – 40 év után – a szegedi IH-ban rendezett 'Azok a legendás hatvanasok...' koncerten futottunk össze. Elhatároztuk, hogy meghívjuk a nyári sándorfalvi táborba, és végül összeállt egy koncertnyi anyag: régi sztárok slágerei mellett saját szerzeményeket is előadtunk” – árulta el Kakas Béla. A megyei elnöknek egyébként továbbra is hatalmas hobbija a dobolás, ha teheti, minden nap gyakorol odahaza. Korábban rendszeresen fellépett a Polgármesterek Zenekarával is. Mint elmondta, a keddi koncert előtt két közös próbát tartottak Stoniékkal, hiszen össze kellett csiszolni az apró részleteket. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a sándorfalvi zenei tábor rendkívüli utat futott be alapítása óta. Évről évre neves zenészek látogatnak el ide, akik műhelymunkában oktatják az ország minden pontjáról, sőt, határainkon túlról is érkező fiatalokat, az előadások, az elmélet után pedig azonnal jön a gyakorlat, hiszen az esték a koncertekről, a színpadi feladatok elsajátításáról szólnak. Hiszek benne, hogy közelebb kell hoznunk a fiatalokhoz a zene, a zenélés örömét, meg kell próbálnunk megszerettetni velük a művészeteket, a festészetet, a néptáncot, mert többé, teljesebb emberré válnak ez által” – így Kakas Béla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.