Bulvár

Felfüggesztett fogházra ítéltek egy idős ápolt halálát okozó csongrádi gondozót

Felfüggesztett fogházra ítéltek egy idős ápolt halálát okozó csongrádi gondozót

2016. június 7., kedd
Felfüggesztett fogházra ítéltek egy idős ápolt halálát okozó csongrádi gondozót

Két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a gondozót, aki 2013-ban egy ápolt halálát okozta egy csongrádi idősek otthonában - tájékoztatta a bíróság szóvivője kedden az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika

közölte, a törvényszék első fokon halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a férfit. Az ítélet szerint az ápoló-gondozóként dolgozó vádlott 2013. szeptember 13-án segítette a gondozottak fürdetését, a járni nem tudó ápoltakat egy kerekekkel ellátott, fékezhető széken tolta be a fürdőbe. A 62 éves, mozgásában erősen korlátozott sértettel is így tett, ám a fürdőhöz érve a széket - a benne ülő sértettel együtt - kisebb-közepes erővel belökte a helyiségbe. A lökés hatására a szabadon guruló fürdetőszék felborult, a sértett hanyatt esett vele, és beverte a fejét. A vádlott és a fürdetőhelyiségben tartózkodó két másik gondozó az asszony segítségére sietettek, felemelték és a betegszobába vitték. A sértett elvesztette eszméletét, ezért kórházba szállították, majd megműtötték, de néhány nap múlva elhunyt. A férfit az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta, a bíróság a bűncselekményt azonban foglakozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetésnek minősítette, mivel a férfi a rá vonatkozó foglalkozási szabályok szándékos megszegésével gondatlanságból végül a sértett halálával járó veszélyhelyzetet idézett elő. A fellebbezések bejelentésére az érintettek három nap gondolkodási időt kértek, így az ítélet nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.