Bulvár

Öt év börtönre enyhítették a bordányi késes támadó ítéletét

Öt év börtönre enyhítették a bordányi késes támadó ítéletét

2016. június 23., csütörtök
Öt év börtönre enyhítették a bordányi késes támadó ítéletét
keses_tamadas_bordany_police

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt V. János ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlott büntetését 8 év börtönről és 8 év közügyektől eltiltásról 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra enyhítette.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére az I. fokú bíróságon kiszabott büntetés eltúlzottan súlyos, így szükséges volt annak enyhítésére. Az 5 év szabadságvesztés büntetés elegendő, de egyben szükséges is a büntetési célok megvalósulásához. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

V. János

(1958) vádlott és

Sz. Aranka

2014. szeptember 20-át megelőzően már több mint 20 éve élettársi kapcsolatban élt a vádlott bordányi házában. Viszonyuk 2014-ben megromlott, egyrészt azért, mert az asszony kapcsolatot létesített

V. Tibor

sértettet, másrészt azért, mert mind a ketten nagyobb mennyiségben fogyasztottak alkoholt, ezért köztük rendszeresek voltak a viták és a veszekedések, amelyek kölcsönös tettlegességig fajultak. 2014. szeptember 20-át megelőző napokban Sz. Aranka egyre több időt töltött a sértett bordányi albérletében, volt, amikor éjszakára is ott maradt. Emiatt a vádlott többször is megjelent az albérletnél, ahol mind az élettársával, mind a sértettel szóváltásba keveredett. Szeptember 20-án a vádlott otthon tartózkodott, és a nap folyamán többször is alkoholt fogyasztott, amelytől délutánra ittas állapotba került. A sértett és egy barátja már a reggeli óráktól különböző italboltokban italoztak, majd hazatérve, Sz. Arankával együtt szintén nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak, amelytől mindannyian leittasodtak. Ilyen előzmények után a vádlott délután 3 óra körül kerékpárral elindult a sértett albérletéhez, mert úgy tudta, hogy élettársa a férfinél van. A vádlott ekkor magánál tartott egy un. pillangókést. Már út közben találkozott a sértett hazafelé tartó barátjával, akivel közölte, hogy a sértett tanyáján vér fog folyni. Ez a férfi ekkor követni kezdte a tanyához bicikliző vádlottat, és egyszerre érkeztek a sértett lakóhelyéhez. Előbb a barát lépett be a házba, ahol a sértettel együtt italozni kezdett, majd a vádlott is követte, és kérte az élettársát, hogy menjen vele haza. A nő nem akart a vádlottal menni, ezért az ágyon ülő sértett rászólt a vádlottra, aki ekkor a pillangókéssel mellbe szúrta a sértettet. Amikor a sértett megkezdett felállni, a vádlott ismét szúrt a mellkas felé, de ezt a szúrást a sértett karjával ki tudta védeni. Ennek következtében a pillangókés átszúrta a sértett alkarját. A megtámadott férfi ekkor gázspray-t vett elő a párnája alól, és annak tartalmát a vádlott felé fújta. A gázspray hatása miatt a vádlott, a sértett barátja, a vádlott élettársa és maga sértett is kiszaladt az udvarra. Itt a sértett barátja felszólította a vádlottat, hogy dobja el a kést, majd miután a vádlott felé indult, annak támadásától tartva magához vett egy ásót, és annak laprészével a felé közeledő vádlott fejére sújtott. A vádlott összerogyott, de nem veszítette el eszméletét. Ezt követően a vádlott a kést eltette, hazakerékpározott, ahol később a rendőrök őrizetbe vették. A sértett szomszédja, látva a történteket, mentőt hívott az erősen vérző sértetthez, és értesítette a rendőrséget. A bántalmazás következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, de figyelemmel a támadó eszközre, a támadás erejére akár életveszélyes, vagy halálos sérülés is bekövetkezhetett volna. Ez a sértett védekező magatartása miatt maradt el.

Az I. fokú ítéletről

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. december 9-én V. János vádlottat, és ezért őt a bíróság 8 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a cselekmény testi sértésként történő minősítése, harmadlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.