Közélet

NAV: a diákmunkások adózása megegyezik a felnőttekével

NAV: a diákmunkások adózása megegyezik a felnőttekével

2016. június 9., csütörtök
NAV: a diákmunkások adózása megegyezik a felnőttekével

A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőtteknek számítanak; a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke tizenöt százalék, amelyet a munkaadó adóelőlegként von le a bruttó bérből - hangsúlyozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie - tették hozzá. A tájékoztatás szerint a tanulókra a bejelentésre, az adózásra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóra. A tanulók szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 évesek is vállalhatnak munkát, ha általános, szak- vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 16T34-es nyomtatványon - hangsúlyozták. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű ellenőrizni a munkáltatót az adóhivatal honlapján, a

www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok

címen, mert az adóhátralékos, a felfüggesztett, valamint a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni. Kiemelték, hogy a foglalkoztató igazolást köteles kiállítani a jövedelemről és a levont közterhekről, erre a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez. Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött - minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó - szerződéshez, az alkalmi munkánál és idénymunkánál ez nem kötelező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.