Közélet

NATO-főtitkár: nincs új hidegháború a szövetség és Oroszország között

NATO-főtitkár: nincs új hidegháború a szövetség és Oroszország között

2016. június 2., csütörtök
NATO-főtitkár: nincs új hidegháború a szövetség és Oroszország között

Nincs új hidegháború és a NATO nem akar konfliktust Oroszországgal - mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára csütörtökön Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése után.

Az

Angela Merkellel

közösen tartott sajtótájékoztatón

Jens Stoltenberg

hangsúlyozta, hogy hidegháború ugyan nincsen, de stratégiai partneri kapcsolat sincsen a NATO és Oroszország között. Hozzátette, hogy a NATO ugyan törekszik a jelenlétének megerősítésére a szövetség keleti határvidékén, de csak a szövetség biztonságának erősítése céljából és nem azért, hogy "konfliktust provokáljon". A NATO célja a politikai párbeszéd fenntartása Oroszországgal - húzta alá Jens Stoltenberg. Angela Merkel megerősítette, hogy Németország hajlandó részt vállalni csapatok rotációs rendszerű állomásoztatásában a Baltikumban, és hangsúlyozta, hogy a jelenlét erősítése a térségben teljes mértékben megfelel a NATO-Oroszország Alapító Okiratnak. Hozzátette, üdvözlendő volna, ha még a július 8-án kezdődő varsói NATO-csúcs előtt újabb ülést tartana a NATO-Oroszország Tanács. A csúcstalálkozó előkészítését szolgáló megbeszélés után a német kancellár és a NATO-főtitkár is hatékonynak nevezte az Égei-tengeren az embercsempészet visszaszorítására indított NATO-küldetést. Angela Merkel elmondta, hogy a következő napokban el kell kezdeni tárgyalni arról, hogy miként lehetne tovább erősíteni ezt a szerepvállalást a Földközi-tengeren zajló, Sophia nevű EU-s küldetéssel összefüggésben. Jens Stoltenberg hozzátette, hogy a NATO-nak többet kellene tennie az embercsempészet ellen, és meg is vannak a képességei erre. A NATO az új líbiai kormánynak is tud segíteni, ha van ilyen igény - mondta a főtitkár. Angela Merkel elmondta: a következő napokban az iraki kormány azon kéréséről is tárgyalni kell, hogy az észak-atlanti szövetség működjék közre a hadsereg tisztjeinek és katonáinak képzésében. Jens Stoltenberg jelezte, hogy a NATO készen áll a kérés teljesítésére. A NATO a három balti államban, Romániában és Lengyelországban tervez rotációs alapon működő - nem állandóan állomásozó, hanem időközönként változó összetételű csapatokból álló - egységeket telepíteni. Németország várhatóan a Litvániában telepítendő egység vezetését vállalja el a varsói csúcson. A NATO azután kezdte erősíteni jelenlétét az Oroszországtól tartó keleti tagállamaiban, hogy Oroszország 2014-ben bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet. Az 1997-es NATO-Oroszország Alapító Okirat alapján a felek tartózkodnak attól, hogy jelentős újabb állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.