Bulvár

MTA: nem mutatható ki a Balatonban fogamzásgátló hormonok koncentrációja

MTA: nem mutatható ki a Balatonban fogamzásgátló hormonok koncentrációja

2016. június 20., hétfő
MTA: nem mutatható ki a Balatonban fogamzásgátló hormonok koncentrációja

A Balatonban egyelőre kimutatási határérték alatt van a fogamzásgátló hormonok koncentrációja - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tihanyi limnológiai intézetének munkatársai azt kezdték vizsgálni, milyen élettani hatást gyakorolnak az emberi eredetű fogamzásgátló gyógyszerek maradványai a vízi ökoszisztémákra, milyen idegrendszeri változásokat okoznak a hormonok a csigákban és a halakban, és befolyásolják-e a fogamzásgátlók a vízi élőlények szaporodását. A kutatók a Balaton és a Zala vízgyűjtő területén mérik a fogamzásgátló hatóanyagok - a progesztogén és az ösztrogén - koncentrációit, és eddig azt tapasztalták, hogy a koncentrációk nem magasabbak a nemzetközi átlagnál - emelték ki. Hangsúlyozták, a méréseket a Balaton és a Zala vízgyűjtőjén végezték, ami azt jelenti, hogy ezek a fogamzásgátló hormonok a Balatonba is bejuthatnak, de egyelőre magában a tóban a jelenlegi kimutatási határérték alatt vannak a koncentrációk. A Balaton vízminősége kiváló - tették hozzá. A 2017 végéig zajló kutatást azért kezdték el, mert - szakirodalmi adatok szerint - a szteroid fogamzásgátló hormonmolekulák nagy részét nem szűri ki a szennyvízből a szennyvíztisztító telepeken alkalmazott háromlépcsős tisztítási technológia. Így a biológiailag aktív hormonok és bomlástermékeik 70-90 százaléka az élővizekbe jut a tisztított szennyvízzel - olvasható a közleményben. Június elején a hirado.hu írt arról - az M1 aktuális csatorna Kék bolygó című műsorában elhangzottak alapján -, hogy a női fogamzásgátló tabletták hormontartalma a Balaton vízgyűjtő területén már egyértelműen kimutatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.