Közélet

Molnár Gyula a kormányzásra felkészülés irányítását várja Botka Lászlótól

Molnár Gyula a kormányzásra felkészülés irányítását várja Botka Lászlótól

2016. június 27., hétfő
Molnár Gyula a kormányzásra felkészülés irányítását várja Botka Lászlótól
botka_laszlo_beszamolo_adozok09_gs

Molnár Gyula azt várja Botka Lászlótól, hogy irányítsa a párt felkészülését a kormányzati munkára. Az MSZP frissen megválasztott elnöke hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta: alapvetően megváltoztatná a párt kommunikációját és parlamenti szereplését.

A választmányi elnöki pozícióból távozó

Botka Lászlónak

a pártelnök azt ajánlja, hogy "ne kifelé, hanem felfelé mozogjon a pártban". Hozzátette: szeretné, ha belépne a tőle régóta várt miniszterelnök-jelölti szerep előszobájába azzal, ha a kormányzati felkészüléssel kapcsolatos vezetője lenne a pártnak. Kifejtette: Szeged polgármestere vezethetné a pártban azokat a tárgyalásokat, amelyeken kialakul, hogyan és kivel indul az MSZP a 2018-as választáson. Azzal kapcsolatban, hogy Botka László helyére

Hiller Istvánt

választották választmányi elnöknek, Molnár Gyula úgy fogalmazott: most más szerepre kerestek szereplőt. A politikus - aki a civilek és a szakszervezetek felé is kinyitná a pártot - azt mondta: a pártnak kell meghatározni a politikai "zsinórmértéket", a kommunikációt azonban professzionálisabbá kell tenni. Az eddig működés hibájaként említette, hogy ugyanazok határozták meg a stratégiát, akik kitalálták a hozzá illő kommunikációs paneleket is. Közölte azt is: világossá kívánja tenni, hogy a pártnak van frakciója, és meg kell fordítani az MSZP parlamenti szereplésének stílusát is. Azt mondta, nem kell részt venni abban a munkában, "amit demokratikus működésnek hazudnak", csupán arra a 10-15 ügyre kell koncentrálniuk, amely szerintük a nemzeti érdeket és a párt politikai érdekét szolgálja, a többit lényegében bojkottálják majd. Mivel szerinte a konstruktív ellenzékiség lehetősége megszűnt, csak "a kötelező kűröket" futják majd le parlamentben, "a szabadon választható gyakorlatokat kiviszik az utcára". Hozzátette: nem működnek együtt a parlamentben olyan ügyekben a kormányoldallal, amelyekből az vehető ki, hogy a háttérben megalkudtak. A számukra fontos ügyek közé sorolta oktatást és az egészségügyet, a gyermekeket érintő kérdéseket, a munka világát, valamint a nők és a nyugdíjasok ügyét. Sokan vádolták azzal, hogy "eladja a pártot" - mondta- , de szerinte éppen az verné szét az MSZP-t, ha bezárkózna. Ezért eleget tesz a meghívásoknak annak érdekében, hogy tárgyalhasson. Kijelentette azt is: az összefogás szót kihúzták a szótárukból, ugyanakkor vizsgálják az együttműködés lehetőségeit a kormány leváltása érdekében. Célja azonban az, hogy ezek során a lehető legtöbb helyen a szocialista párt mondhassa meg, mi a helyes megoldás. Beszámolt arról is: nem szeretné, ha a frakcióvezetői tisztség belső csatákat indítana a pártban, ezért felkérte Hiller Istvánt a jelölőbizottság vezetésére, hogy az elnökség már a jövő héten döntést hozhasson. Szólt arról is, hogy az első külföldi útja pártelnökként Erdélybe, majd Szlovákiába vezet, ezután látogat Brüsszelbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.