Bulvár

Már hasi szúrás nélkül, időben kiszűrhető a Down-szindróma

Már hasi szúrás nélkül, időben kiszűrhető a Down-szindróma

2016. június 29., szerda
Már hasi szúrás nélkül, időben kiszűrhető a Down-szindróma
genetikai_testvizsgalat_sajttaj001kf

Szegeden már elérhető a kismamák számára az a gyors, és nem utolsó sorban veszélytelen teszt, mellyel már a terhesség 8. hetében kimutatható, egészséges-e a magzat. A Veracity-tesztet anyai vérmintából végzik, a vizsgálat azonban nem olcsó.

Az úgynevezett Veracity genetikai teszt előnye, hogy szinte száz százalékos hatékonysággal kiszűri a magzati kromoszóma rendellenességeket, s mindehhez nincs szükség másra, mint egy hagyományos vérvételre. A hasfali szúrással járó vizsgálatoknál mindig is magas volt a vetélési kockázat, az új módszerrel ez már elkerülhető, sőt, a teszt a kismamának sem jelent pszichés megterhelést - mondta a Veracity-vizsgálat magyarországi bevezetése kapcsán tartott sajtótájékoztatón

Széll Márta

intézetvezető egyetemi tanár. A genetikai vizsgálatokat jelenleg négy szakember végzi az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban. Széll Mártától megtudtuk, a vizsgálat már akár a terhesség 8.-10. hetében elvégezhető, az adatokat pedig 10 napon belül kielemzi a szegedi Orvosi Genetikai Intézet és ciprusi partnerintézménye. Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre az intézetvezető elmondta, Magyarországon egyelőre nincs olyan laboratórium, ahol költséghatékonyan elvégezhetnék az eredmények kiértékelését, mert ahhoz, hogy ez gazdaságos legyen, egyszerre több mintát kell futtatniuk, mint amennyi az régióból beérkezne.

genetikai_testvizsgalat_sajttaj005kf

A genetikai teszttel megállapítható, fennáll-e például a Down-szindróma, az Edward-kór vagy a ritka Patau-kór esélye, illetve az X és Y kromoszómák rendellenességeit ki tudják mutatni a szakemberek, méghozzá az anyai vérben található DNS-szakaszok elemzésével.

Resch József

, a teszt szervezéséért felelős, egyetemi tulajdonú cég, az UNI-Med Szeged Kft. ügyvezetője kitért rá, fél évbe telt a hatósági engedélyek beszerzése, mert több szigorítás is történt a genetika területén. Az ügyvezető elmondta, országos szinten szeretnék kiterjeszteni a Veracity elérhetőségét, hogy ne kelljen például Budapestről a Tisza-parti városig utazni. A Veracity-tesztet egyébként bármely kismama kérheti, aki térítéses betegellátásban vesz részt. Az egyszeri vérvétellel járó vizsgálat és a tanácsadás 190 ezer forintba kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.