Sport

Labdarúgás: pályaedzőként folytatja a SZEOL védője

Labdarúgás: pályaedzőként folytatja a SZEOL védője

2016. június 10., péntek
Labdarúgás: pályaedzőként folytatja a SZEOL védője
SZS20150725_szeol_cegled_015_makra_zsolt

Már Tóth Ákos segítőjeként fog dolgozni a SZEOL SC-nél a tavasszal még a pályán lévő Makra Zsolt: az eddig az utánpótlásban dolgozó szakember visszatér a profi futballba, hiszen július végétől az NB II-ben kell helytállnia a szegedieknek.

A játékoskeret még formálódik, a szakmai stábban azonban már voltak változások az NB III Közép csoportjában második helyen végzett SZEOL SC-nél. A gárda a következő idényt már a másodosztályban kezdi meg, a vezetőedző

Tóth Ákos

munkáját azonban a közelmúltban lezárult szezonnal ellentétben már nem

Siha Zsolt

segíti pályaedzőként, aki a sportigazgatói feladatokat látja el a jövőben – a kispadra így a klub eddigi játékosa, a 34 éves

Makra Zsolt

ül majd le a vezetőedző segítőjeként. „Nagy megtiszteltetés, hogy rám gondoltak Ákosék. Nekem szakmailag ez nagyon nagy előrelépés és egy jó lehetőség, hiszen a pályafutásom végén járok, így pont jó az időzítés. Egyet azért aludtam rá, mert az életemben vannak más olyan munkák is, amit ezzel össze kell hangolnom, így volt egy nehéz éjszakám, amikor át kellett gondolnom, hogy mit is szeretnék a jövőben. Hat éve utánpótlás-edző vagyok, szinte az összes korosztálynál dolgoztam már, ahogy NB III-as felnőtt csapatnál és NB II-es futsal csapatnál. Ez a következő szint, ezt szeretném kihasználni. Biztos, hogy jó tapasztalat lesz, sokat tudok majd Ákostól tanulni, és nem utolsó sorban vissza tudok térni a profi futball világába, még ha edzőként is teszem ezt, de ez egy fontos dolog. E mellett az igazolásom is meglesz, így előfordulhat, hogy játszanom is kell, nagyon várom már a közös munkát” – mondta el portálunknak új feladatköréről az NB I-es, és külföldi rutinnal is bíró Makra Zsolt. A szegediekre egy igazán kemény bajnokság vár majd a július 30-án kezdődő idénnyel: a 2016/17-es szezonban húsz csapat verseng majd az NB II-ben, így az újoncnak 38 bajnoki alatt kell majd kiharcolnia a bent maradást. „Említettem is Ákosnak, utoljára 2002-ben volt utoljára egy olyan NB I/B, ami 20 csapatos volt – én személy szerint akkor játszottam utoljára 38 meccses bajnokságot. Iszonyatosan hosszú és megterhelő, azon is sok fog múlni, hogy a csapatoknak milyen mély lesz a kerete. Bízom benne, hogy a csapat ezt el fogja bírni. Szerencsére a szakmai munka eddig is fel volt építve, a csapat tudja, hogy mit akar, van egy szerkezete, egy játéka, amit nem hiszem, hogy el kell, hogy hagyjunk jövőre. Nyilván igazolnunk kell a fiatal szabály miatt, de kell rutinosabb ember is, de remélem, jól fognak elsülni a dolgok” – fogalmazott a SZEOL új pályaedzője.

SZS20150722_szeol_kecskemet_016

Makra Zsolt hozzátette: a pályaedzőé egy speciális szerep, aki egy összekötő kapocs a játékosok és a vezetőedző között, annyiban szerencsésnek érzi magát, hogy még inkább játékos fejjel gondolkozik, mintsem edzővel, így át tudja érezni a játékosok helyzetét, ami által könnyebb lesz kommunikálnia Tóth Ákos felé bizonyos dolgokat. „Azt gondolom, a csapat tagjaival jó a viszonyom, nem hiszem, hogy gond lesz azzal, hogy elfogadjuk egymást. Minden tudásommal azon leszek, hogy a csapat jól szerepeljen és bent maradjon, és úgy gondolom, erre meg is van a csapatban a képesség. A mennyiségi probléma esetén számíthat rám a stáb játékosként, de ne legyenek ilyen problémáink” – nyilatkozta Makra Zsolt arról, hogy a pályán is számíthat rá még a klub, amennyiben úgy alakul a helyzet. A SZEOL játékosai közül keveseknek van tapasztalata a profi futballról: így a 44 NB I-es, és 72 NB II-es, valamint szlovén élvonalbeli tapasztalattal bíró védő rutinja sokat jelenthet majd a szezon során. „Remélem, hogy ezzel is tudom majd őket segíteni, néhány olyan meglátással, amit ők még nem éltek meg. Ez az a plusz, amit én hozzá tudok tenni a csapat szerepléséhez. A fiatal játékosoknak, akik keveset, vagy még nem játszottak profi osztályban, az edzés közben is tudok tanácsokat adni. Remélem, befogadóak lesznek, megszívlelik azokat a dolgokat, amikről én úgy gondolom, hogy előre visz. Sok csapatnál voltam, pontosan tudom, hogy mi lenne a jó pályaedző szerepe, ezt próbálom betölteni” – fejtette ki Makra Zsolt.

Fontos pontokat jelenthet a hazai pálya

A szegediek új pályaedzője hozzátette, úgy érzi, jó szellemű társaság jött össze, a tanulni vágyással és a motivációval eddig sem volt probléma a csapatnál. „Itt azt kell majd jobban helyre tenni, hogy lehet, hogy nem lesz annyi győzelem egymás után – nyilván a sikerek után jobban összekovácsolódik egy csapat. Bár ne legyenek, mert a vereséggel sosem számol az ember, az jön magától, de lesznek vereségek, nehezebb időszakok, amiket át kell, hogy vészeljünk, olyankor kelleni fog a tartás és az összefogás. Eddig semmiben nem csalódtam bennük, remélem, ezután sem fogok” – nyilatkozta Makra Zsolt.

szeol_gyula14_gs_makra_zsolt

A ligák közti különbséggel kapcsolatban a klub saját nevelésű játékosa kifejtette, az utóbbi években lett igazán nagyobb különbség az osztályok között az átszervezéseket követően, főleg azzal, hogy 12 csapatos első osztály, egycsoportos NB II és háromcsoportos NB III van, ezáltal kicsivel nagyobb a különbség, mint az eddigi években. „Minőségi játékosok kerültek alacsonyabb osztályokba, e mellett különbség az, hogy nagyobb az iram, nagyobb sebességben játszanak, illetve az hibákat hamarabb kihasználják. Egyfajta minőséget kell képviselnünk másrészt a hibáinkat kell leredukálni, és egy stabil, biztos védekezésből jól kontrázva kell pontot vagy pontokat szereznünk mindenhol, ahol lehet. Abban reménykedünk, hogy ez a szegediekből, helyi futballistákból álló fiatal csapat szimpatikus lesz a szegedi szurkolóknak és minél többen kilátogatnak, mert szükségünk van arra, hogy a hazai pályánk egy oroszlánbarlang legyen. Ha ez így lesz, akkor ez legalább kilenc pontot jelent, ami egy feljutó csapatnál aranyat is érhet” – tért ki a hazai pálya fontosságára Makra Zsolt. Tekintve, hogy ma este kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen 44 évet követően a magyar válogatott is részt vesz, Makra Zsoltot a mieink várható szerepléséről is kérdeztük. „Nagyon stabil játékot várok a válogatottól, nincsenek dédelgetett álmaim. Azt gondolom, a válogatott meg fogja állni a helyét, a szerencsének pedig óriási szerepe lesz, hogy melyik meccsen hogy fog fordulni – benne van egy továbbjutás is, szerencsétlenebb forgatókönyv esetén benne van az is, hogy kiesünk. Egységesnek látom a csapatot, ez sokat jelenthet egy Európa-bajnokságon. Az edzőmeccsekkel nem nagyon szoktam foglalkozni, mert egy Eb-csoportmeccsen vagy nyolcaddöntőn teljesen mást játszanak a csapatok, mint egy selejtezőn, vagy egy edzőmeccsen. Maga a csapategység és egy-két extra teljesítmény, ha nem is repítheti sokáig a csapatot, de egy továbbjutást érhet ebből a csoportból. A legjobbakat remélem, és szurkolok nekik, mert szüksége van a magyar a futballnak arra, hogy jól szerepeljünk a tornán” – osztotta meg várakozásait a magyar csapat Eb-jéről. A végső győztest illetően Makra Zsolt a házigazda francia csapatot tartja nagy favoritnak: a gallok egyébként is a Zidane-éra óta a kedvencei. „Nem csak azért, mert hazai pályán játszanak, hanem mert olyan keretük van, akik alkalmasak arra, hogy ezt a tornát megnyerjék, kíváncsiam várom, hogy ki tudja megnyerni ezt a versenyt” – zárta Makra Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.